Машински факултет спреман за наставак семестра – Озонизацијом дезинфиковане све просторије и објекти

Уочи предстојећег повратка студената на факултете и наставка летњег семестра, који се очекује средином маја, на Машинском факултету у Београду је обављена дезинфекција озонизацијом свих објеката у његовом саставу.

Водећи рачуна о очувању здравља студената, наставног и ненаставног особља,  озоном су дезинфиковане све просторије у згради Машинског факултета у улици Краљице Марије 16, као и просторије у згради Старе топлане у Иванковачкој 5 и згради Завода за физику у Рузвелтовој улици.

За ефикасну дезинфекцију простора коришћено је 20 озон генератора на којима је радило 10 обучених људи, међу њима и шесторо запослених у Служби одржавања Машинског факултета.

Према свим истраживањима озон је најјачи природни стерилизатор и оксидатор који за кратко време уништва вирусе и бактерије у окружењу, а при томе је потпуно безбедан за људско здравље. Поступак стерилизације и дезинфекције озоном се огледа у отпуштању три атома кисеоника. Они оксидацијом разлажу и у потпуности уништавају ћелијски зид вируса или бактерије и самим нападом на мембране ћелије и протеинске љуске, директно уништавају њихов РНК и ДНК.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.