Студенти Машинског факултета  донирали болницама више од 2500 заштитних визира

За само десетак дана од када су започели своју хуману мисију израде заштитних визира за медицинаре на првој линији одбране против Covid -19, студенти Машинског факултета у Београду донирали су више од 2500 визира клиникама и домовима здравља у Београду и другим деловима Србије.

Уз велику подршку управе Maшинског факултета и својих наставника, друштвено одговорних фирми и појединаца студенти су до сада направили више од шест хиљада визира од чега је 2517 поклоњено лекарима и медицинском особљу у клиничко-болничким центрима Бежанијска коса, Др. Драгиша Мишовић и Звездара, Ургентном центру Клиничког центра Србије, Институту за кардио-васкуларне болести „Дедиње“, Институту за ортопедију Бањица и Болници “Свети Сава”. Заштитне маске су поклоњене и Медицинском факулету у Београду, Герантолошком центру Београд, као и домовима здравља Стари град, Палилула, Звездара, Земун, Лазаревац, Алексинац…

Визири који се тренутно састављају на Машинском факултету, резултат су заједничког рада истраживача МФ и стручњака компаније Инмолд из Пожеге, а велики допринос дала је и компанија Полимер Комерц из Пландишта, која је обезбедила потребне фолије за израду заштитних маски.

Ново решење визира добијено је оптимизацијом свих постојећих модела. Отпорнији су и удобнији за ношење, а њихов дизајн омогућва вишеструку употребу без оштећења. При осмишљавању поступка и процедуре склапања визира, искоришћени принципи производне линије Хенри Форд  – што омогућава производњу више стотина комада визира дневно.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.