Машинци у хуманој мисији – Oсмишљени отпорнији и безбеднији заштитни визири

Истраживачи Машинског факултета у Београду у сарадњи са инжењерима компаније Инмолд из Пожеге осмисли су ново техничко решење за израду заштитних визира намењених лекарима и медицинском особљу који су у првим редовима одбране против ширења COVID-19.

Визири који се тренутно састављају на Машинском факултету, добијени су оптимизацијом постојећих модела. Они су  у великој мери отпорнији и удобнији за ношење у односу на све досадашње. Њихов дизајн, омогућава вишеструку дезинфекцију без икаквих оштећења, што рад у динамичким окружењима, као што су клинички и ургентни центри, чини знатно безбеднијим.

У цео процес израде заштитних маски укључени су и студенти. На тај начин, Машински факултет и у ванредним околностима подстиче развој предузетничких и иновативних идеја будућих машинских инжењера.

У жељи да помогну студентима, наставници Машинског факултета су заједно са стручњацима из Инмолда анализирали досадашња решења. Прво што је уочено, то је предугачко време израде и склапања. Примера ради, при изради и склапању визира, које су студенти Машинског факултета  првобитно осмислили,  за фиксирање фолије коришћени су стандардни завртњи. Такође, чеони носач је сувише еластичан и близу лица, због чега се често замагли.

И друга решења имају извесне недостатке.  Материјал самог визира је лако ломљив и неотпоран на ударце и падове, а самим тим веома непрактичан за свакодневну вишесатну употребу. За израду чеоних носача често се користе крути и тврди материјали због чега су  визири после извесног времена непријатни за ношење. Такође је уочено да примена адитивних технологија производње (3Д штампе) продужава време потребно за израду и склапање визира, што онемогућава серијску или масовну производњу.

После детаљне анализе постојећих модела урађена је оптимизација, уочени проблеми су отклоњени су, а време потребно за производњу заштитних визира је значајно смањено. Важно је напоменути да су при осмишљавању поступка и процедуре склапања визира, искоришћени принципи производне линије Хенри Форд  – што омогућава производњу више стотина комада визира дневно.

Ново решење израде визира омогућило је студентима Машинског факултета да наставе своју хуману мисију.  Наредних дана најављују израду око 1000 заштитних маски намењених клиничко-болничким центрима и домовима здравља у Београду, али и другим градовима Србије.

„С обзиром да Србију наредне две недеље очекује најтежи удар корона вируса, трудимо се  да на најбољи могући начин да помогнемо нашим лекарима у сузбијању епидемије.“ поручују будући инжењери и позивају све здравствене установе којима су заштитне маске потребне да се јаве.

Уз помоћ управе Машинског факултета, друштвено одговорних фирми, међу којима је и компанија Инмолд студенти су до сада донирали визире Клиничко-болничком центрима Бежанијска коса и „Др. Драгиша Мишовић“ , Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ и  домовима здравља Стари град, Палилула и Земун.

(Извор: Машински фкултет)

 

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.