COVID-19: Препоруке Министарства просвете, науке и технолошког развоја

Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је Конференцији универзитета Србије допис којим су свим универзитетима у Републици Србији упућене препоруке за поступање у околностима ширења COVID-19. Текст дописа преносимо у целости:

Због појаве COVID-19 (корона вируса) забрањена су јавна окупљања у затвореном простору са више од стотину људи. Уколико су групе за предавања веће од тог броја, потребно је извршити реогранизацију наставе и направити више мањих група.

Такође, потребно је размотрити могућност одлагања планираних екскурзија, програма размене и студијских путовања у иностранство. До одлагања може доћи уколико је планирано да се путовања реализују у подручјима у којима је избила ова респираторна инфекција, а званични државни орган издао препоруку да се у та подручја не путује.

У складу са здравственим препорукама које установе примењују ради спречавања ширења инфекције, потребно је редовно одржавање простора високошколских установа:

  • Проветравање амфитеатара, вежбаоница, кабинета и свих просторија у којима бораве студенти и професори;
  • Редовно пражњење корпи за отпатке користећи рукавице:
  • Прање и дезинфековање подова, зидова, врата и површина клупа;
  • Редовно снабдевање сапуном таолета, учионица и вежбаоница:
  • Издавање препорука студентима и запосленима да редовно перу руке, да не додирују очи, уста и нос неопраним рукама;
  • Поставити препоруке о превентивним актиновстима на сајтове факултета и свакодневно пратити новонасталу ситуацију и препоруке које издаје званични државни орган.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.