Сусрети са стварaоцима: Академик Владан Ђорђевић

На свом професионалном путу сваки истраживач мора да трага за новим изазовима и новим областима истраживања.  Такође, не сме да буде окренут само својој средини, него мора да се повезује и са светом. Само на тај начин може да помера властите границе и прави креативне искораке у научној каријери. Ово је једна од главних порука предавања академика Владана Ђорђевића које је у среду увече одржано у свечаној сали Српске академије науке и уметности (САНУ).

Предавање је организовано у оквиру циклуса „Сусрети са ствараоцима – Мастерклас“ на којима истакнути научници и уметници говоре о свом професионалном раду.  Овај програм Српске академије науке и уметности намењен је пре свега младима као подстрек да и сами граде научну или уметничку каријеру у Србији.

Светски признати стручњак у области механике флуида, академик Владан Ђорђевић, редовни професор Машинског факултета у Београду у пензији, на сликовит начин je говорио о свом професионалном путу, узорима, изазовима, инспирацији и научним резултатима. Посебно се осврнуо на истраживачки рад у области теорије граничног слоја, теорије струјања ротирајућих нехомогених течности, теорије таласних кретања флуида и теорије хидродинамичке стабилности. Пажњу бројне публике посебно су привукли радови из биомеханике флуида, теорије струјања разређених гасова, турбулентних струјања флуида…

Академик Ђорђевић рођен је у Крушевцу, где je завршио основну школу и гимназију. Школовање је наставио на Машинском факултету у Београду. Магистрирао је и докторирао на Природно-математичком факултету. Као Хумболтов стипендиста завршио је постдокторску специјализацију на Алберт-Лудвигс универзитету у Фрајбургу. Као Фулбрајтов стипендиста био је гостујући научник, а касније и гостујући професор на Универзитету Јужне Калифорније у Лос Анђелесу.

Био је члан (генерални секретар и председник) Југословенског друштва за механику, а сада је члан Друштва за механику Србије и друштва за примењену математику и механику. Такође је члан Академије инжењерских наука Србије и члан Српске академије нелинеарних наука.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.