Квалитетом у свет -28. Форум квалитета и пословне изврсности

Без снажне инфраструктуре квалитета нема јаке и конкурентне привреде. Зато је важно да сви заједно као друштво радимо на дефинисању смерница за даље унапређење функционисања система квалитета у нашој земљи. Ово је једна од главних порука учесника саветовања под називом „Квалитетом у свет“, које је одржано у оквиру тродневног, 28. Форума квалитета и пословне изврности.

Форум, којим се у Србији на пригодан начин обележавају Светски дан квалитета и Европска недеља квалитета, организовала је Фонд за културу квалитета и пословну изврност (FQCE), у сарадњи са Привредном комором Србије, а под покровитељством Министарства привреде Републике Србије. Скуп је у завршен свечаним уручењем националне награде Оскар квалитета, која се већ 25 година додељује  предузећима и установама чији рад карактеришу посебан квалитет и пословна изврсност.

Саветовање „Квалитетом у свет“ отворио је господин Никола Мирковић из Сектора за инфаструктуру квалитета у Министарству привреде РС, који је указао на значај система инфраструктуре квалитета за подизање конкурентности домаћих предузећа и успешнији рад институција у овој области.  С тим у вези, он је подсетио да је Министарство припремило четири важна законска документа, који су већ у скупштинској процедури. Реч је о Закону о техничким захтевима за производе и оцењивање усаглашености, Закону о изменама и допунама закона о акредитацији и Закону о метрологији, који треба да обезбеде законодавни оквир за успешно фукционисање система инфраструктуре квалитета у нашој земљи.

Учеснике су у име организатора поздравили Владимир Трајковић, председник Фонда за културу квалитета и пословну изврност и  Душан Стокић, руководилац Центра за заштиту животне средине Привредне коморе Србије, који је, између осталог, указао и на важност даљег јачања инспекцијског надзора и квалитета консултантских услуга. „Само на тај начин можемо да успоставимо одржив систем инфраструктуре квалитета и тржиште које ће бити имуно на нелојалну конкуренцију и друге евентуалне девијације“, истакао је господин Стокић.

Скупу су се поздравним говорима обратили и порф. др Здравко Кривокапић, руководилац Центра за квалитет Машинског факултета у Подгорици, проф. др Мирослав Дрљача, председник Хрватског удружења менаџера квалитета, проф. др Зоран Пуношевац, председник Асоцијације за квалитет и стандардизацију Србије, Жељко Медак, директор Института за акредитацију БиХ, Марко Шарановић, директор Института за стандардизацију Црне Горе, Татијана Бојанић, директор Института за стандардизацију Србије, као и проф. др Ацо Јанићијевић Акредитационо тело Србије. Њихова заједнича оцена је да су скупови, као што је саветовање о квалитету,  добра прилика за размену мишљења и искустава у тој области, али и за дефинисање заједничких корака на побољшању система квалитета у државама региона.

Велику пажњу учесника изазвало је излагање проф. др Радивоја Митровића, који је рекао да Машински факултет функционише под мотом „Изврност сада и у свему“ и да квалитет представља окосницу његове пословне политике.  „Свет се драматично мења, а те промене подразумевају адекватан одговор.  У таквим околностима, пословна политика утемељена на сталним иновацима је једини прави пут који води успеху“, нагласио је декан Машинског факултета.

Напомињући да су квалитет наставе, научноистраживачког рада, сарадње с привредом и међународне научне сарадње четири главна стуба пословне политике Машинског факултета, он је указао и на значај регионалне сарадње. „Веома је важно да заједнички радимо на томе да култура квалитета и неговање изврсности постане стил понашања свих нас. Само на тај начин можемо као регион да изнедримо курентност наших компанија, као и конкурентност високог образовања.“

Професор Митровић је упутио позив учесницима саветовања да се укључе у рад семинара на којем ће бити разматране теме из „Плавог водича за примену прописа ЕУ у области квалитета и безбедности производа“. Семинар ће бити одржан 10. децембра на Машинском факултету у Београду , који је и издавач публикације, а то је добра прилика да наставимо разговоре на ову тему“, закључио је декан Машинског факултета.

Током радног дела саветовања, поред низа актуелних тема, одржан је и округли сто под називом „Безбедност информација – Оквир и изазови“ чији је уводничар био др Радослав Раковић, а модератор др Милош Јелић.

(Извор: Машински факултет)

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.