РТС: Нови српски умови – „Златни бродари“ са Машинског факултета

У оквиру Образовно-научног програма РТС-а, почело је емитовање ТВ серије „Нови српски умови“. Домаћа јавност имаће прилику да упозна талентоване студенте и младе истраживаче који раде на различитим пројектима. Серија прати најинтересантнија истраживања и такмичења у иновацијама од лета 2018 до лета 2019.  Част да отворе серијал припала је студентима бродоградње Машинског факултета у Београду, који су својим пловилом за превоз терета освојили  светски врх.

ТВ серија „Нови српски умови“ кроз 15 епизода одговара на питање шта се дешава у главама и срцима студената и истраживача који су се ухватили у коштац са решавањем неког од актуелних научних или инжењерских проблема.

Кроз узбудљиве приче младих заљубљеника у науку и технику илустровану документрним кадровима са терена и 2Д анимацијом, гледаоци имају прилику да непосредно учествују у: процесу прављења робота, еколошких пловила, летелица за ношење терета, одгонетају мистерије астероида и црних рупа.

„Нови српски умови“ демистификују истраживачки процес, сведоче о драматичним такмичењима, тимском раду, успонима и падовима, загонетним пројектима али изнад свега откривају како се у Србији разгорева страст истраживача у потрази за иновативним научним решењима.

У наставку серијала своје пројекте представиће и чланови Формула Студент тима „Тенфоре Друмска Стрела“, који раде на пројектима развоја и израде тркачких возила на класичан и електрични погон, као и чланови студентског тима „Беоавиа“ који пројектују и израђују беспилотне летелице.

(Извор: Машински факултет/РТС)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.