Уводна предавања за бољи старт студија

Нова школска година на Машинском факултету у Београду, званично почиње у понедељак, 23. септембра, а студенти прве године основних академских студија су већ сели у клупе. Како би будући инжењери спремно закорачили у свет техничко-технолошких изазова, факултет је и ове године организовао уводна предавања из математике и физике – наставних дисциплина кључних за студије машинства.

Пракса уводних предавања на МФ је, по први пут, уведена  у наставни процес пре три године. Основна идеја је  да се бруцоши, пре почетка предавања, упознају са градивом неопходним за несметано праћење свих наставних дисциплина које су базиране, првенствено, на математици и физици.  Да је реч о правом потезу, показује боља пролазност на студијама претходних генерација студената, који су, такође, похађали ова предавања.

Уводна предавања почела су 16. септембра и трајаће пет дана. Први час је одржао декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић, а студентима су се обратили и продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић, проф. др Марко Милош, као и наставници математике и физике. Они су студенте упознали  са основним елементима  наставе и указали им на задатке који им предстоје и  резултате који се од њих очекују током прве године студија.

Пожелевши бруцошима добродошлицу, декан, проф. Радивоје Митровић је рекао да акценат студија машинства није на реинтерпретацији градива, већ на његовом разумевању. „Производи машинског инжењерства, који нас окружују, у великој мери чине живот људи смисленијим. Задатак машинских инжењера је да те уређаје даље усавршавају и иновирају. Студије машинства су због тога веома атрактивне, али не и лаке. Математички алати којима се описују делови и кретање тих производиа нису једноставани и управо из тог разлога, веома је важно да добро разумемо научне дисциплина које су у основи науке о машинству“, истакао је проф. Митровић.

Говорећи о организацији студија, он је подсетио да на МФ постоје три нивоа академских студија – основне, мастер и докторске студије. Основне академске студије су до ове године биле јединствене. Сада на овом нивоу постоји и смер Информационе технологије у машинству. На мастер студијама факултет нуди 21 студијски програм, којима су обухваћени сви сегменти машинског инжењерства, а у току је акредитација мастер програма – Индустрија 4.0. „Све наведено говори о томе да Машински факултет с пажњом прати и прилагођава се савременим научно-технолошким кретањима у свету“, рекао је, између осталог, проф. Митровић.

У име Деканског колегијума и наставника Машинског факултета, бруцоше је поздравио и продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић. Напомињући да је прелаз са средњошколског на академско образовање, велика животна прекретница за сваког студента, проф. Тановић је младим колегама сугерисао да добро проуче Водич за бруцоше које су добили приликом уписа. „Ту ћете пронаћи све неопходне информације о новом, академском начину наставе, испитима, бодовању, стипендијама, смештају, здравственој заштити и другим студентским бенефицијама. Уверен сам да ће вам то у великој мери помоћи да се брже прилагодите новом окружењу и посветите се студијама“, истакао је проф. Тановић.

И проф. др Марко Милош имао је неколико савета за нову генерацију будућих машинских инжењера. „Уписали сте факултет који са својим програмима покрива готово све области машинског инжењерства. Искористите ове три године основних студија да се упознате са светом машинства, кроз изборне предмете дефинишете своје афинитете  и одаберте област која вас највише занима. Преласком на мастер студије, моћи ћете даље да се усавршавате управо у домену који вас највише занима, јер ћете сигурно ћете добити најбоље могуће знање“, нагласио је проф. Милош. поручио је проф. Милош.

Студент продекан Јагош Стојановић упознао је млађе колега са бројним активностима Студентског парламента, међу којима је и пројекат „Студент ментор“. Овај пројекат, у који је укључено око 70 студената са виших година, осмишљен је као подршка студентима да се што боље снађу на почетку студија. Задатак студента ментора је да млађе колеге упуте у свет високог образовања на бази свог искуства и практичних примера и пруже им неопходну подршку како би што ефикасније испуњавали своје академске обавезе. Добродошлицу бруцошима пожелели су и оснивач Културног центра МФ и члан Формула Студент тима „Тенфоре Друмска Стрела“ Богдан Чарапић, као и члан Студентског парламента МФ и иницијатор пројекта „Студент-ментор“ Марко Ковачевић.

Први час уводних предавања био је прилика да са неколицином будућих машинских инжењера разговарамо о томе шта их је определило за студије машинства и каква су њихова очекивања.

Бошко Самарџић је изабрао машинство јер га интересује пројектовање и израда моторних возила. „Искрено се надам да ћу имати успеха на студијама, а волео бих да се прикључим и Формула Студент тиму „Друмска Стрела“, рекао је Бошко. Његова колегиница, Драгана Огњевић уписала је Машински факултет  јер је занима роботика, а волела би да се укључи и у рад студентских организација на факултету.  Машински факултет је био први и једини избор и Ивани Ненадић. „Студије машинства су актрактивне јер отварају многе могућности на професионалном плану и искрено се надам да ћу једног дана бити успешан машински инжењер“, рекла је наша млада саговорница.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.