Студенти данас обележавају 4. април – Дан студената

Студенти Београдског универзитета обележавају Дан студента – 4. април. Тим поводом организовано је низ пратећих свечаности, едукативних програма, музичих и спортских такмичења…

Дан студената се обележава  у знак сећања на велике демонстрације које су студенти у Београду организовали 4. априла 1936. године, када је у протесту, због јачања фашизма у Немачкој, убијен студент права Жарко Мариновић.

Генерални штрајк студената отпочео је 3. априла 1936. године у Београду, а њима су се прикључиле колеге из Скопља, Љубљане, Суботице и Загреба.

Одлуком власти, 4. априла 1954. године је проглашен Дан студената, а Жаркови посмртни остаци су пренети у Алеју заслужних грађана на Новом гробљу, 1972. године.

Поводом обележавања Дана студената Универзитета у Београду, Савез студената Београда (ССБ) и Студентски парламент Универзитета у Београду (СПУБ) организују свечану академију.

На свечаности у Студентском граду студентима ће се обратити руководство Универзитета у Београду, као и представници најзначајнијих студентских организација и представничких тела. Они ће се осврнути на историјат овог празника, али и на све оно што су ССБ и СПУБ заједничким снагама постигли у протеклих годину дана.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.