Електрична Стрела – Прва домаћа Е-формула

„Електрична Стрела“ је нови Формула студент тим који ради на развоју и изради првог тркачког електро возила у Србији. Основан је у октобру 2018., а већ у јулу ове године учествује на престижном Формула студент такмичењу у Силверстону у Великој Британији, где ће представити идејни пројекат. Израда прве електро формуле планирана је до фебруара 2020. године.

Електрична стрела имаће композитни мононок из једног дела, што у Србији до сада није направљено, погон на сва четири точка, велики пакет батерија са 700 ћелија што даје близу 600  V и 7,7 кWh капацитета и низ других иновација.

Електро тим основали су некадашњи чланови Формула Студент тима „Тенфор Друмска Стрела“. Они су развили претходни идејни пројекат електро-возила који је 2016. освојио 3. место у класи 2 на такмичењу у Италији. На пројекту Електричне Стреле ради око 40 студената са Машинског и још осам факултета Универзитета у Београду. Њихов главни задатак је да до фебруара наредне године развију и конструишу квалитетно и иновативно тркачко возило на електро погон које ће се у сезони 2020 надметати у класи Е-формула са више од 150 тимова из целог света.

У тиму су уверени да ће њихово возило одговорити свим захтевима такмичења у којем се поред статичких оцењују и динамичке дисциплине – издржљивост, спринт, вожња осмице, убрзање и ефикасност.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.