Соларни брод – Нови изазов студената бродоградње МФ

Соларни брод, који се сам снабдева енергијом, нови је пројекат студената бродоградње Машинског факултета у Београду, са којим планирају да учествују на престижном такмичењу Solar & Energy Boat Challenge 2020.  у Монаку.

Први нацрти брода су готови, али тиму предстоји још доста посла.  Брод ће бити дугачак око седам метара, а његов труп оптимизован за употребу хидрокрила, чија је основна функција да смање отпор при великим брзинама издизањем трупа брода изнад воде.  На проширеној палуби налазиће се соларни панели за напајање погона, снага мотора биће око око 6 kW, пловилом ће управљати посада.

Будући бродограђевни инжењери, чланови Confluence Belgrad тима вредно раде и на изради нове серије бродова „Сава“ и „Дунав“ за Hydrocontest 2019 – међународно такмичење студената бродоградње, на којем су прошле године освојили прво место у једној од категорија. Ови млади ентузијасти од новембра 2016. године раде на развоју напредних и енергетски ефикасних пловила. Bеома су поносни на свој први пројекат – бродове „Саву“ и „Дунав“ са електичним погоном. С великим ентузијазмом прихватили су и нови изазов – изградњу соларног брода.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.