Машински факултет и шведска компанија ABB партнери у роботизацији индустрије Србије

Машински факултет Универзитета у Београду и водећи произвођач робота у свету, шведска компанија ABB, потписали су у уторак, 29. јануара,  Споразум о пословно-техничкој сарадњи. Обе стране исказале су заинтересованост да сарађују у области технологије роботског заваривања, роботске монтаже, а по потреби и других производних процеса, са фокусом на систем-интеграцију и развој специјализованих софтверских решења за управљање производним роботским системом и развој напредних софтверских решења за област колаборативне роботике. Сарадња, такође, обухвата и образовање инжењера за област роботизације производних процеса и примене роботске технологије у индустрији Србије. Споразум су потписали декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић и директор АВВ Србија, господин Александар Ћосић.

„Роботика је суштина Индустрије 4.0“, рекао је декан Радивоје Митровић. Напомињући да стопа раста у производњи и примени индустријсих робота у свету бележи двоцифрене вредности из године у годину, он је истакао да је Машински факултет стратешки опредељен да агилно прати ове трендове и својим студентима омогући најбоље услове за стицање не само теоријских, већ и практичних знања у овој области.

„Србији су потребни модерно образовани инжењери не само да би процес индустријализације домаће економије био могућ, него и за позиционирање Србије као економије базиране на знању и принципима концепта Индустрија 4.0. Компанија ABB , гигант у области роботике, је савршен партнер за остваривање овако амбициозних циљева и зато смо данас потписали овај споразум“, навео је проф. Митровић.

Директор ABB  Србија, Александар Ћосић, и сам инжењер по образовању, сагласио се са деканом Митровићем и додао да је ABB је компанија која јако много полаже на сарадњу са универзитетима и факултетима широм света. Машински факултет је једна од ретких научно-образовних установа у Србији која има висок ниво научних знања и сасвим природно је да упоставимо сарадњу са  једном таквом институцијом, истакао је директор АВВ.  

Први конкретан резултат споразума је опремање Лабораторије за кибернетику и мехатронске системе (CMSysLab) Катедре за производно машинство, ABB индустријским роботом IRB 1660ID 6/1.5, који је данас испоручен Машинском факултету.

Фотографија робота ABB IRB 1660ID 6/1.5. Овај робот врхунских перформанси ће оснажити наставну и истраживачку базу Лабораторије за кибернетику и мехатронске системе (ЦМСyсЛаб) Катедре за производно машинствo

„Циљ је да студентима машинства омогућимо приступ најсавременијим технологијама којима је ABB овладао и на тај начин допринесемо образовању нове генерације инжењера који ће бити спремни за изазове које доноси нова индустријска револуција – Индустрија 4.0. Такође,  планирамо да заједно са стучњацима CMSysLab Машинског факултета радимо на развоју апликација за роботику за различите купце на тржишту Србије“, истакао је, господин Ћосић.

Индустријски робот IRB 1660ID 6/1.5, који је Машинском факултету испоручила компанија АВВ је робот специјализован за операције електролучног заваривања, најновије генерације и врхунских технолошких перформанси.

Према речима руководиоца CMSysLab, проф. др Петра Б. Петровића, већ у пролећном семестру, студенти који слушају предмет Технологија монтаже на овом роботу ће стицати прве практичне вештине у пројектовању и програмирању роботских система за заваривање и монтажу.

„ABB и CMSysLab имају амбициозне програме за даље проширење сарадње и примену ове технолгије у индустрији Србије, посебно у малим и средњим предузећима која без најмодерније прозводне базе не могу да остваре потребан ниво компетитивности за успешно пословање у глобализованом свету. Време које је пред нама је време паметних машина“, закључио је проф. Петровић. 

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.