Словачка привредно-научна делегација у посети Машинском факултету

Машински факултет у Београду угостио је привредно-научну делегацију Републике Словачке, у којој су били представници словачких компанија и високошколских установа из Братиславе. Госте су примили декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић и продекан за међународну научну сарадњу, проф. др Предраг Елек, а током састанка било је речи о могућностима за успостављање сарадње у домену образовања инжењера, посебно у области информационих технологија (ИТ).

Састанак је одржан на иницијативу Амбасаде Републике Словачке у Београду и уз лично залагање госпође Helenе Zengo, саветнице за економске и трговинске послове у том дипломатском представништву. Члановима словачке делегације представљени су образовни и истраживачки потенцијали Машинског факултета. Проф. Митровић и проф. Елек су истакли да су ИТ заступљене на свим нивоима студија, a да је значај ИТ препознат и увођењем  новог студијског програма на основним академским студијама.

У словачкој делгацији били су: господин Mario Lelovsky, потпредседник ИТ асоцијације Словачке, проф. др Luboš Cibak са Факултета за економију и менаџмент у Братислави и оснивач и извршни директор QuBit конференције, др Maria Kaličakova.

Представљајући ИТ асоцијацију Словачке, господин Lelovsky је говорио и о стању, тендовима и изазовима у ИТ сектору. Такође је предложио и веома занимљив модел сарадње са Машинским факултетом кроз формирање заједничког програма мастер студија. Професор Cibak је репрезентовао Факултет за економију и менаџмент као потенцијалног партнера у предложеном концепту, а др Kaličakova је најавила да ће наредна QuBit конференција, која као део словачког ИТ кластера, промовише безбедност на интернету и дигиталну форензику, бити одржана у Београду, у  фебруару наредне  године.

На састанку је постигнут договор о наставку разговора и конкретизацији сарадње која је започета овим сусретом.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.