Курс за међународне инжењере и технологе заваривања од октобра

 

Worker welding with gas torch

Worker welding with gas torch

На Машинском факултету Универзитета у Београду крајем октобра започиње први Курс за међународне инжењере и технологе заваривања IWE/IWT. Машински факултет у Београду објавио је позив за упис прве генерације полазника Курса за међународне инжењере и технологе заваривања– IWE/IWT. Позив је отворен док се не пријави максимално 25 кандидата. Овај курс се одржава према програму Међународног института за заваривање IIW (Doc. IAB-001r6, Doc. IAB-252r3-16) и део је међународног система за образовање, квалификацију и серитификацију особља у заваривању. По завршеном и положеном курсу добија се IWE/IWT диплома која је призната у целом свету. Постоји могућност добијања EWE/EWT дипломе по захтеву.

Међународни институт за заваривање (IIW) прописао је међународни систем обуке за инжењере и технологе заваривања, и обука је иста у целом свету. Без обзира да ли је програм одслушан у Србији или некој другој земљи диплома коју кандидат стиче после положеног курса важи у целом свету. Машински факултет као научно-образовна установа, која има изузетно стручне кадрове и квалитетне предаваче види своје место у процесу образовања међународних инжењера заваривања, јер може да искористи споствене ресурсе и пружи најквалитетније образовање у овој области. Зато смо и ушли у овај процес, изјавила је за сајт Машинског факултета професор др Радица Прокић Цветковић, руководилац курса, са Модула за заваривање и заварене конструкције.

Курс се састоји из четири поглавља – поступци заваривања, материјали и њихово понашање при заваривању, конструисање и прорачуни, производња и примењено инжењерство. То је све оно што у Међународном институту за заваривање сматрају да један инжењер заваривања треба да зна како би одговорно доносио одлуке у пракси, објашњава проф. др Оливера Поповић, заменик руководиоца курса. Према њеним речима, програм курса је строго дефинисан, од броја часова и лекција до завршног испита. Такође, додаје она, иако ми спроводимо обуку, завршни испит организује Међународни институт за заваривање преко својих акредитованих националних тела, који испитна питања шаље из међународне базе, па је и испитивање усаглашено на светском нивоу.

zavarivanje2Укупни фонд часова за међународне инжењере заваривања је 448 часова, од чега је 388 часова предвиђено за теоретску наставу, а 60 часова за практичну обуку. За међународне технологе заваривања, фонд часова је 369 (309+60). Теоретска настава биће организована на Машинском факулету Универзиета у Београду, а вежбе у лабораторији за заваривање компаније Messer Tehnogas-Castolin Eutectic и у лабораторији за ИБР предузећа КонМат Београд.

Предавања и вежбе ће се одржавати три дана у недељи: четвртком, петком и суботом. Распоред предавања, испита као и уџбенички материјал неопходан за праћење наставе кандидати добијају на почетку курса.

Иако се фонд часова разликује, курс слушају заједно и инжењери и технолози заваривања. За обуку и полагање испита за међународног инжењера заваривања (IWE)  могу да се пријаве кандидати који имају инжењерску диплому техничког смера (најмање три године студија) стечену на универзитетима, техничким универзитетима или високим школама струковних студија (дипл. инг или инг) или инжењерску диплому техничког смера (МСц или БСц, најмање три године студија) стечену на универзитетима, техничким универзитетима, високим школама струковних студија или специјалиста – струковни инжењер.

Кандидати који желе да заврше курс за међународног технолога заваривања (IWT) морају да имају диплому школе за средњи стручни кадар занимања техничар техничке струке (4 године школовања) или да је апсолвент инжењерског факултета техничког смера (програм од 3-5 година).

О детаљима курса, као и начину пријаве за обуку за међународне инжењере и технологе заваривања заинтересовани кандидати могу да се информишу на iwe@mas.bg.ac.rs или телефон 011/3302-259. Контакт особе су: проф. др Радица Прокић Цветковић, проф. др Оливера Поповић и Ненад Милошевић, асистент.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.