Уводна предавања за сигуран корак у свет инжењерских изазова

Недељу дана уочи званичног почетка нове школске године амфитеатар Машинског факултета у Београду био је попуњен до последњег места. Разлог су уводна предавања из математике и физике – наставних дисциплина кључних за студије машинства. Ова предавања, чији је циљ да се студентима прве године олакша праћење наставе и побољшају њихови резултати током студија, само су једна од новина које су током протекле две године уведене у наставни процес МФ.

Први час одржао је декан МФ, професор др Радивоје Митровић  који је студентима пожелео добродошлицу и успех током студија. „Од данас сте равноправни чланови  Машинског факултета и учинићемо све да вам помогнемо да стекнете врхунска знања, компетенције и вештине неопходне за успешну професионалну будућност коју, све више, одређује  убрзани технолошки развој. Свесни смо, додао је, да ниво знања из средње школе није такав да одговара потребама врхунског инжењерства какав свет данас тражи. Зато је  један од основних циљева  предавања, да се студентима олакша прелаз на виши, академски ниво образовања, тако што ће знања стечена у средњој школи надоградити и подићи на виши ниво.  Наш циљ је образовање инжењера спремних да одговоре савременим инжењерским изазовима, и  за којима  влада велико интересовање у земљи и свету“, нагласио је проф. Митровић.

Након деканове поздравне речи, будућим инжењерима представљени су и најбољи студентски пројекти  Машинског факултета – Формула Студент тим „Друмска стрела“ и „ Confluence Belgrade“, тим студената Катедре за бродоградњу МФ.  Болид фрмуле1 и два пловила, који симулишу путнички, односно, теретни брод,  постављени на бини амфитеатра, били су најупечатљивија добродошлица за нову генерацију будућих машинских инжењера, али и јасна порука да су уписали један од најпрестижнијих факултета у Србији и региону.

Знање које студенти стичу на МФ у рангу је образовања на иностраним универзитетима, ако не и боље. То потврђују и такмичења на којима учествујемо, поручио је својим млађим колегама,  Матија Василиев, вођа тима „ Confluence Belgrade“. Сличну поруку имао је и Бранко Миличић, вођа пројекта „Друмска стрела“. Машински факултет, како је рекао,  представља право место за све младе, кретивне људе спремне за изазове, а учешће у пројектима, у којима студенти самостално развијају, пројектују и реализују своју идеју,  пружа непроцењиво искуство за сваког младог инжењера.

Уводна предавања почела су у понедељак, 18. септембра и  трајаће наредних пет дана. Првом часу, присуствовали су наставници математике и физике, који ће ове предмете и предавати студентима прве године,  и продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић, продекан за финансије, проф. др Цветко Црнојевић, ментор Формула Студент тима „Друмска стрела“, проф. др Марко Милош, и ментор „ Confluence Belgrade“ тима, доц. др Милан Калајџић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.