Машинство и ове године у тренду

На седам универзитета у Србији почео је упис на факултете у школској 2018/2019. години. И ове године, међу младима влада посебно интересовање за техничке факултете, међу којима је и Машински факултет у Београду. Већина будућих бруцоша наводи да се за студије машинства опредељује због широке лепезе перспективних занимања и извесније професионалне будућности. Такође, МФ је и међу малобројним високошколским установама у Србији које нуде велики број  буџетских места.

Прву годину основних академских студија на МФ уписаће 540 студената. Од тог броја 520 студената на терет буџета Републике Србије и 20 самофинансирајућих студената. Пре него добију индекс, будуће бруцоше очекује пријемни испит из математике заказан за четвртак 28. јун. Први прелиминарни резултати биће објављени већ сутрадан, у петак 29. јуна, а коначна ранг листа у уторак 3. јула.

У току је пријављивање кандидата за полагање пријемног испита из математике, а неке од њих смо питали шта је то што их је определило са студије машинства.

Марија Николић долази из Бруса, а  Машински факултет јој је прва и једина жеља. „За студије машинства сам се определила јер ме то интересује, а МФ нуди велики број занимљивих смерова“. Њену одлуку, каже, учврстило је искуство старије колегинице Јоване Павловић, која тренутно похађа трећу годину МФ. „Тренутно ме првилачи аутоматско управљање, мада постоји шанса да се определим и за неки други смер“, поручила је Марија.  Машинство је прва и једина жеља и Владимиру Радмановићу, такође из Бруса.  „Определио сам се за машинство, јер је Машински факултет, због мноштва смерова, један од најзанимљивијих факултета“.  Владимира посебно привлачи бродоградња и нада се да ће тај смер и уписати.

Миле Симовић је матурант Електротехничке школе из Косјерића, а за Машински факултет се определио јер сматра да је машинство област кроз коју на прави начин може да примени своје знање из математике. Из Косјерића долази и Марија Максимовић, матурант Економске школе у том граду. На наше питање шта је једног економисту привукло машинству, ова млада девојка каже да на овај начин исправља грешку из средње школе.  Зато је сада мој први и једини избор Машински факултет, а који ћу од великог броја смерова уписати, одлучићу током студија“, нагласила је Марија.

Прошлогодишњи упис биће упамћен не само због тога што је за 540 предвиђених места конкурисао дупло већи број средњошколаца, него и по томе што је 765 кандидата од укупно 953 колико је полагало пријемни испит стекло услов за рангирање на листи за буџетске студије. Због тога је МФ морао да се обрати Министарству просвете, науке и технолошког развоја РС да размотри могућност проширења уписне квоте до акредитацијом одобреног броја од 720 студената.

Занимљиво је да и ове године девојке у великом броју конкуришу за студије машинство, што на најбољи начин говори о томе да Машински факултет није резервисан искључиво за „јачи пол“. Оно што је посебно важно, јесте и чињеница да расте и број гимназијалаца који се одлучују за Машински факултет, што је у контексту Стратегије развоја образовања у РС посебно важно.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.