Predstavljena Drumska strela 2018

Studentski formula tim „TENFORE Drumska strela“  predstavio je u ponedeljak, u prepunom amfiteatru Mašinskog fakulteta u Beogradu, svoje sedmo po redu trkačko vozilo za sezonu 2018. Tim mladih entuzijasta sa Mašinskog i još sedam fakulteta Univerziteta u Beogradu i ove godine predstavljaće BU i Srbiju na prestižnom međunarodnom inženjerskom takmičenju Formula student u Italiji i Češkoj.

Novo vozilo karakterišu naprednija tehnička rešenja u odnosu na prethodne. Potpuno nov aero paket, optimizovana konstrukcija šasije, moderniji koncept oslanjanja, kao i brojne inovacije na polju elektronike i senzorike samo su neka od poboljšanja. Novo vozilo je do sada najmoderniji prototip trkačkog automobila po ugledu na Formulu 1, do 100 kilometara na čas stiže za najviše četiri sekunde, a napravio ga je tim od 50 studenata.

Drumsku Strelu osnovali su studenti Mašinskog i Fakulteta organizacionih nauka u novembru 2010. godine i od tada put ovog tima obeležili su brojni uspesi na Formula Student takmičenjima.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Radivoje Mitrović je rekao da je projekat Drumska strela „dragulj“ i Beograda i Srbije i regiona. On je naveo da studenti kroz ovaj projekat sopstvene ideje pretvaraju u realnost, imaju priliku da obiđu svet i upoznaju ljude koje nikada ne bi mogli da upoznaju, kao i da steknu izvrsne kompetencije da započnu sopstveni biznis.

Vođa tima, studentkinja master studija Tehnološko-metalurškog fakulteta Miljana Stojanović, je rekla da je i ove sezone, kao i prethodnih, svaki član tima uložio veliku energiju u izradu novog vozila. „Međutim, pored svog truda, najveći problem bio je nedostatak finansijske podrške, koji smo zahvaljujući kompaniji TENFORE prevazišli. Podrška te kompanije pomogla nam je ne samo ove godine, već će njihov doprinos biti posebno važan u sledećoj fazi razvoja formule na električni pogon“, navela je Stojanović.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović je rekao da je velika prednost ovog projekta to što u njemu učestvuju ne samo studenti Mašinskog fakulteta, kako je bilo ranije, već i studenti sa drugih fakulteta. U ime Ministarstva zahvaljujem vam se što ovaj projekat postoji i mi ćemo svakako nastaviti da ga podržavamo“, istakao je on.

„Izuzetno sam ponosan što ovi mladi ljudi na najbolji mogući način predstavljaju Beograd i što se već sedmu godinu za redom uspešno takmiče sa svojim kolegama. Njihov rad je isključivo rezultat entuzijazma studenata i njihovih profesora. Naše je da prepoznamo njihov trud i rezultate i da im damo mogućnost da nastave da razvijaju svoju kreativnost i da svoje znanje pretoče u praksu“, istakao je, između ostalog, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Događaju su prisustvovali predstavnici Univerziteta u Beogradu, Rektorata i studentskih organizacija i udruženja, kao i porodice i prijatelji „TENFORE Drumska Strela“ tima.

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.