Стручна посета ТЕ Костолац Б, Дрмно

Студенти треће године основних академских студија, који слушају изборни предмет  Основе парних котлова, боравили су у среду у једнодневној посети ТЕ „Косталац“ Б, недалеко од Костолца, што је и предвиђено наставним планом и програмом.

Студенте и наставнике Машинског факултета поздравили су инжењери машинства Марко Цимбаљевић и Жељко Васиљевић. Након уводног предавања о електрани и начину рада постројења, студенти су обишли командну и машинску салу, постројење за припрему угљеног праха, електрофилтере и парни котао.

Након посете термоенергетског постројења, студенти су обишли и арехолошки парк “Виминацијум” који се налази недалеко од ТЕ “Костолац” Б.

Од првог века, када је настао као војни логор за 6000 легионара, Виминацијум је временом прерастао у град од око 48 000 становника и главни град Горње Мезије – римске провинције која је обухватала део Србије, северне Македоније и западне Бугарске. Налазио се на раскрсници путева који су повезивали северни део Балканског полуострва са осталим деловима римске империје. Захваљујући томе Виминацијум је поред војног и стратешког положаја, постао важно произвођачко и трговачко седиште.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.