Узбудљива сезона „Друмске стреле“

Крај трке издржљивости у Хокенхајму

Стаза Формуле 1 у Хокенхајму. На трибинама, навијачи, чланови тима „Друмска стрела“ бодре возаче на стази на којој возе по први пут. Неизвесност отклања натипис на табли да је завршено свих 18 кругова.  „Друмска Стрела 2017“ је завршила трку издржљивости, али  и једну од најузбудљивијих такмичарских сезона.

Тим студената “Друмска Стрела” ове године је представио нову формулу, шесту по реду, са којом је учествовао на три Формула Студент такмичења, у Италији, Чешкој и Немачкој. Прво такмичење, у Италији, одржано је на стази Рикардо Палети (Riccardo Paletti), у месту Варано де Мелегари.

Уз сјајан пласман на почетку, освојен је велики број поена на статичким дисциплинама и високо 4. место у  одбрани Cost Report-а. У такмичарским дисциплинама „убрзање“ и „осмице“, Друмска стрела постиже добро пролазно време. Међутим, током  autocross-а долази до проблема са мотором, због чега нису учествовали у најважнијој, трци издржљивости.

Није било времена за разочарење, чекало их је такмичење на Аутодрому Мост у Чешкој. По повратку у Београду мењају мотор на возилу оним са формуле  из 2015. године, када су  управо на тој стази освојили 4. место у трци издржљивости. Одличан старт, дисциплина за дисциплином, и постављени су добри резултати у свим динамичким дисциплинама. Када је реч о статичким дисциплинама, посебно се издваја Design Event , на ком су побране похвале за инжењерска решења примењена на Друмској Стрели 2017.

Претпоследњег дана одржан је autocross , а наш тим је био прва екипа која је завршила ту трку. Напокон је долази на ред и трка издржљивости која подразумева 22 круга и укупно 22 км. У трци учествују два возача, који се мењају након 11 пређених километарасе састоји се од 2 дела: укупно пређена раздаљина износи 22км, возе 2 возача, који се мењају након 11км. Све је указивало на успешан крај трке, али је формула изненада стала на 19. кругу , због активирања BOTS-а због квара на кочионом систему.

Већ сутрадан тим је пошао на највеће Формула Студент такмичење, на стази Формуле 1  у Хокенхајму (Немачка), где се  окупило 120 најбољих универзитетских тимова из целог света.  У међувремену, набавили су  нове делове, заменили их и оспособили возило за стазу. Међу првим тимовима су прошли детаљан технички преглед који захтевају немачке судије, и изашли на стазу.

„Друмска Стрела“ се истакла већ у првим данима такмичења. Посебну пажњу привукли су њена бела оплата и јединствени дизајн задњег крила. Свака дисциплина је заршена на време, а то није било нимало лако када се  узме у обзир број тимова. И у Хокенхајму је судије су похвалиле концепт возила, нарочито аеро пакет  чији је развој, тестирања и израду оценио аеродинамичар из тима Формуле 1. Коначно, преостала је још једна дисциплина, трка издржљивости, коју су такође успешно завршили. Ипак, то није био крај сезоне.

Након три Формула Студент такмичења, колеге из Riteh Racing Team-а, из Ријеке, организовали су мини такмичење на картинг стази у близини свог града, за све тимове из региона! Окупили су тимове из Београда, Загреба, Сплита, Љубљане и Марибора, у манифестацији под називом „FS Alpe Adria“! Дружење започето на такмичењима у Италији и Немачкој настављено је на картодрому Бура, где су одржане трке убрзања, аутокроса и издржљивости. „Друмска Стрела“ је заузела друго место, а у трци издржљивости је за домаћином заостајала читаве 0.3 секунде, и уз стајање од 11 секунди на стази!

FS Alpe Adria је од великог значаја за будућност свих тимова из региона, који ће у наредном периоду учврстити везе и разменити искуства како би на такмичења одлазили што спремнији и бољи. Млади инжењери из свих земаља развили су пријатељства која ће допринети напретку свих тимова, али и њиховим самосталним, будућим каријерама. Формула Студент не познаје границе, само жељу за знањем и адреналином којег је на овом такмичењу било на претек!

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.