Почетак студија – ново поглављe у животу: Шта кажу бруцоши!

Прва година студија је кључна и велики изазов за студенте, али и за факултете. Од брзине прилагђавања новом начину учења, које је условљено претходно стеченим знањем, зависе и успех студената, али и рејтинг факултета. С друге стране, почетак студија означава и почетак новог поглавља у животима младих људи, а утисци које понесу првог дана на факултету пратиће их до краја школовања…

Свечани пријем бруцоша и додела индекса на МФ је одржана у понедељак, када је за нову генерацију студената  и званично почела школска година. Студенти, бар они са којима смо разговарали, пријатно су изненађени добродошлицом која им је приређена, али и чињеницом да је на МФ – студент на првом месту.

Сводећи утиске о првом сусрету са факултетом, Урош Манојловић из Суботице је посебно нагласио значај уводних предавања из математике и физике, која су организована недељу дана пре почетка наставе. Предавања су била изузетно квалитетна, а то је била и прилика да се подсетим неких области из матемтике, рекао је Урош. За студије машинства се одлучио јер га позив машинског инжењера изузетно привлачи, а  21 студијски програм на професионалном плану нуди безброј могућности.

Вулић Ана из Београда је конкурисала на више факултета, али се ипак одлучила за студије машинства, а на ту одлуку утицала је у великој мери успешна презентација МФ у Осмој београдској гимназији коју је похађала.

Анином другу из школе, а сада колеги, Младену Вулићу машинство је била прва и једина жеља и веома је задовољан што је уписао жељени факултет који, како је навео, отвара многа врата на професионалном плану.

Селаковић Нина из Кикинде је уписала Машински факултет на препоруку своје старије колегинице која већ студира машинство. МФ пружа све оно што ја сматрам да факултет треба да буде, рекла је Нина, коју веома интересује дизајн у машинству. За уводна предавања каже да су пун погодак. За многе је то била прилика да се подсете одређених области,  провере своје знање и на време се припреме за почетак наставе.

Лазар Алекисћ долази из ЕТШ Никола Тесла из Београда, а за машинство се одлучио јер га веома интересује механика, а уводна предавања била су прилика да обнови  оне области математике које су кључне за студије машинства.

Теодори Торбици из Кикинде, машинство је била једина жеља јер, како је навела, веома воли математику и физику, а посебно је интересује биоинжењерство. И она има речи хвале за уводна предавања, посебно за професоре математике који су, како је навела, све детаљно објашњавали, тако да су многима помогли да разјасне и схвате неке области које им и нису биле баш јасне.

Да би студентима олакшали похађање наставе на Машинском факултету су и ове године организовали уводна предавања. Основни циљ је подизање квалитета наставе, односно испуњавање императива једног испитног рока и повећање пролазности студената. По угледу на добру праксу водећих светских универзитета, МФ је прошле године увео и институцију наставника – ментора чији је основни задатак да студентима на првој години пружи подршку, охрабрење и мотивацију, али и да их упозна са обавезама редовног похађања наставе, важним датумима за пријаву испита, проверу знања, испите и сл.

За студенте прве године припремљен је и Водич кроз студије са шемом обавезних предмета и свим другим битним информацијама, планер активности, распоред часова,а добили су и студентску ИД картицу којом је обезбеђено осигурање за случај незгоде  у земљи и у иностранству.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.