In Memoriam – Проф. др Димитрије Вороњец

Професор др Димитрије Вороњец, редовни професор МФ у Београду, један од најцењенијих професора Београдског универзитета, назаслужнији за подизање квалитета наставе, научноистраживачког рада и сарадње науке са привредом на светски ниво, преминуо је у суботу, 23. септембра у 82. години живота.

Датум и време сахране биће накнадно саопштени.

О професору Димитрију К. Вороњецу

Хумболтов стипендиста, проф. Димитрије Вороњец, био је професор и шеф Катедре за термотехнику МФ у Београду. На основним студијама предавао је Термодинамику и Термохемијске и биохемијске процесе и опрему, а на постидпломским студијама Теромодинамику сложених система и Термодинамичке методе оцене ефикасности апарата и уређаја. Осим у Београду, предавaо је и на Мaшинском факултету у Нишу, Крагујевцу, Краљеву, Подгорици.

Од укупно објављених 17 уџбеника, књига и монографија за област процесне технике (од којих је имала више издања у едицији МФ у Београду) посебно се издвајају: Технолошке операције, Хемијске реакције и реактори, Основе процесне хемије и Проблеми из термодинамике вишекомпонентних система и хемијске термодинамике.

Био је ментор на више од 170 дипломских радова, 26 магистарских теза и 19 докторских дисертација (уз велики број чланстава у комисијама за оцену и одбрану), од којих је већи број из шире области процесне технике.

Као аутор и коаутор објавио је у научним и стручним часописима или презентовао на научним и стручним скуповима у земљи и иностранству више од 160 радова, углавном из шире области термодинамике, термотехнике и процесне технике. Био је сарадник или руководилац на више од 40 стручних радова и пројеката, као и на 15 пројеката финансираних од стране министарстава. Аутор је великог броја научних и техничких ревизија и рецензија. Био је члан више научних и стручних друштава у земљи и иностранству, као и већег броја научних одбора разних конгреса.

Најзначјнији научни доприноси Д. Вороњеца везани су за неке специфичне области теоријске и примењене термодинамике, као што су комбиновани пренос топлоте и материје приликом конвективног сушења (са већим бројем техничких решења), аналогије приликом струјања, преноса топлоте и преноса материје, проблематика неких области термотехнике и термоенергетике са аспекта уштеде и рационалне потрошње енергије, као и неки проблеми термодинамике вишекомпонентних система и хемијске термодинамике.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.