“Дунав” и “Сава” освојили Сен Тропе – велики успех студената МФ

фото: Facebook

Confluence Belgrade, тим студената Машинског факултета постигао је велики успех на међународном такмичењу Hydrocontest 2017 у Сан Тропеу, a поред освојеног другог и трећег места у две такмичарске дисциплине, у Београд доносе и Hydrocontest  спирт награду!

Hydrocontest је такмичење које окупља студенте бродоградње из целог света, са циљем истраживања и промоције енергетске ефикасности пловила, а студенти имају задатак да самостално испројектују и израде једно или два пловила и да се са њима тркају против пловила других тимова у три трке: превоз тешког терета (200 кг на 400 м), превоз лаког терета (20 кг на 600 м) и трци издржљивости.

Студенти МФ су наступили са два брода симболичног назива – “Сава” који је ушао у финале трке за превоз лаког терета, али је због проблема са електроником, заузео друго место и “Дунав”, који је у трци пловила за првоз тешког терета освојио треће место.

фото:Facebook

Када је у новембру прошле године на Катедру за бродоградњу МФ стигао позив од организатора такмичења, швајцарске фондације Хидрос, било је колебања да ли да се одазову позиву. Ипак, прорадио је такмичарски дух и петнаесторо будућих бродограђевних инжењера спремно је прихватило изазов да самостално испројектују и направе два, у свему, иновативна, енергетски ефикасна и еколошка пловила.

„Дунав“ је дугачак 3.3м, широк 0.57м, носи 200кг терета и има максималну брзину од око 10км/х. Други брод „Сава“ има дужину од 2.4м, ширину 0.55м, носивост 20кг и постиже брзину од око 19км/х.

Пројектовање и израда пловила су важан део задатка, али прави изазов су свакако трке. Сви учесници од организатора добијају елецтромотор снаге 1200W. Међутим, које ће пловило бити најефикасније, зависи искључиво од вештине студената да испројектују И направе брод са најбољим хидродинамичким карактеристикама.Осим тога, оцењују се И најбоља иновација, дизајн, еколошки дизајн, комуникација, промоција тима и сл.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.