Недеља високих технолошких знања на Машинском факултету

Међународна конференција “САД-ЕУ-Јапан-Србија/Технолошки самит 2017“, ове године акценат ставља на развој и производњу паметних тзв. смарт производа у Србији и централни је догађај “Недеље високих технолошких знања”, која се од 5. до 9. јуна одржава на Машинском факултету у Београду. Основни циљ овог, за Србију значајног скупа, је да се кроз искуства водећих земаља сагледају сви изазови, али и нове могућности које нашој земљи пружа програм Индустрија 4.0.

Четрдесет пет међународних и домаћих експерата , уз присуство више од 200 пријављених учесника, наредна три дана, од 7. до 9. јуна, анализираће најзначајније аспекте нове индустријализације засноване на моделу Индустрија 4.0. Главни резултат биће бела књига с предлогом јасне мапе пута за област истраживања, развоја и производње интелигентних производа у Србији у наредним деценијама –рекао је за сајт МФ, организатор конференције, проф. др Видосав Мајсторовић.

“Недељу високих технолошких знања” отворила је Девета међународна конференција о менаџменту тоталним квалитетом која је, уз подршку Међународне академије за истраживање и производно машинство – ЦИРП, одржана 5. и 6. јуна. Конференција, с фокусом на размену знања о моделу и концепту управљања тоталним квалитетом окупила је велики број стручњака из САД, Канаде, Европе и Јапана. Тај концепт је, као нови приступ управљања квалитетом у индустрији и привреди, постављен 80-тих година у Јапану, подсетио је професор Мајсторовић. Мада се у међувремену проширио и на друге области људске делатности И даље подразумева да о квалитету треба да воде рачуна сви запослени у једној организацији на одговарајући начин. Наравно, највише руководство има лидерску позицију у тој области, али с друге стране, модел је постављен тако да се стално испитује и унапређује. У том контексту, нагласио је проф. Мајсторовић, Међународна конференција о менаџменту тоталним квалитетом има веома велики значај, о чему говори, не само велики број учесника из иностранства, него и његово позиционирање као конференције који прати ЦИРП.

Девета међународна конференција о менаџменту тоталним квалитетом, је само један у низу скупова који је одржан у оквиру 14. Међународне конвенције о квалитету – годишњег скупа Јединственог удружења за квалитет Србије – ЈУСК. Та организација је 2004. године преко својих 10 научно-техничких комитета успоставила нов модел националних и међународних конференција. Један од тих скупова је и 13. Међународна конференција Научно-техничког комитета за акредитоване лабораторије која је и ове године окупила водеће домаће и иностране стручњаке у тој области. Велику пажњу стручне јавности приивукла је и 31. Конференција Научно-техничког комитета за фармацију, где ја акценат стављен на нека специфична питања везана за истраживања у области лекова. Поред тога, одржана је и 10. Конференција о националној инфраструктури квалитета на којој су размтрана питања везана акредитацију, развој нових стандарда, серитификацију И сл. У оквиру 14. Међународне конвенције о квалитету одржане су и конференције научно-техничких комитета који се баве питањима квалитета у области услуга, интегрисаних менаџмент система, нових стандарда, војној индустрији и другим сегментима друштвених делатности.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.