Квалитетом до бољих резултата и веће конкурентности

jusk-konferencija-2Питање квалитета производа и услуга има све већи значај, јер је и решавање питања конкурентности директно везано за квалитет, речено је на отварању  дводневне Конференције – ЈУСК Европска недеља квалитета 2016 у Привредној комори Београда. Организатори су Национална организација за квалитет (ЈУСК), Машински факултет у Београду и Привредна комора Београда, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Србије и Европске организације за квалитет. Конференција је окупила више од  100 домаћих и иностраних стручњака, који ће с различитих аспеката разматрати стање, развој и примену квалитета и пословне стандардизације.

Поздрављајући учеснике Конференције, продекан за наставу Машинског факултета у Београду, професор др Љубодраг Тановић је указао да на МФ велику пажњу посвећују унапређењу квалитета наставе и образовању што бољих кадрова. Примаран задатак наставника и сарадника МФ је образовање младих у области машинства базирано на раду, развоју и понашању, односно принципима на којима се формира европски простор високог образовања и европски истраживачки простор. С друге стране, додао је, знање које стоји у основи индустријски развијених земаља подразумева образовану популацију која перманентно учи, усклађује сопствене ставове у складу са технолошким иновацијама  и савременим глобалним трендовима. У том контексту, студенти и наставници МФ  представљају интелектуални капитал Србије и носиоце индустријског развоја земље базираног на економији знања, нагласио је професор Тановић.

jusk-konferencijaПредседник Привредне коморе Београда Миливоје Милетић је указао на значај квалитета из угла привредних субјеката. Када се сретнемо са савременим тржиштем, важно је питање конкурентности, које је уско везано за квалитет. Међутим, додао је, сам квалитет често није довољан него и међународно признат доказ квалитета у виду серитификата. Цитирајући професора Џорџа Фостера, председник ПКБ је навео да квалитет никада није случајност, већ резултат високих циљева, паметног усмеравања и вештог спровођења. Он значи мудар избор међу многим могућностима  и дугорочну спремност за прихватање нових знања и нове филозофије. У том смислу, додао је, стандардизација, има за циљ да помогне у решавању проблема у функционисању процеса рада и да осигура захтевани квалитет производа или услуга које изађу из пословног процеса за крајње кориснике. Привредна комора Београда је до сада уложила много труда у подизање свести о значају квалитета и стандардизације, као и екононске користи за компаније које примењују стандарде. Пратећи светске трендове и директиве ЕУ организване су континуиране едукације о ИСО стандардима – систем менадзмента квалитета, технолошког менаџмента, систем менадзмента безбедности хране, заштите и безбедности запослених, рекао је, између осталог, Милетић.

Веома је важно да се говори о квалитету и непрестано ради на његовом унапређењу, рекао је потпредседник Привредне коморе Србије Мирослав Милетић најављујући иницијативу ПКС да се 2017. година програси годином квалитета у Србији.  Данас у јединственом коморском систему послујемо на принципима развијених комора, са сопственом старатегијом, акционим плановима, модерном организацијом, по угледу на аустријски модел, тежећи да својом трансформацијом дамо допринос тако потребној трансформацији домаће економије и друштва“, рекао је Милетић.

У име генералног спонзора Конференције, извршни директор “Слободе” Чачак, Милован Луковић је рекао да та компанија својим пословним резултатима и квалитетом производа показује да је увек била део Европе и да ће то и остати. „Слобода“ је један од лидера у производњи наоружања и војне опреме, о чему говори и податак да се налази међу првих шест произвођача муниције у свету. Иако је 1999. била срушена скоро до темеља, “Слобода” сваке године увећава бруто приход за више од 40 одсто. У последњих неколико година у производне капацитете и нове технологије из сопствених извора уложила је око 28 милиона евра, навео је Луковић и најавио да ће до краја ове године компанија имати интегрисан систем квалитета према ИСО стандардима.

Национална награда за квалитет 2016

Национална организација за квалитет – ЈУСК, доделила је и националне награде за квалитет. Ово високо признаје добили су: председник Привредне коморе Београда Миливоје Милетић, због, како је речено, изузетне пажње питању квалитета, декан Машинског факултета, професор др Радивоје Митровић за допринос развоју квалитета у теорији и пракси,  професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Драган Жикић за допринос у области ветеринарске медицине и професор Факултета техничких наука у Новом саду Драгољуб Шевић за допринос у примени стандарда ИСО 14001.

 

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.