Трансатлантски куп “Светозар Глигорић 2016”

sah1Tрадиционални, једанаести по реду, шаховски меч  Универзитета у Београду и Унизверзитета Тексас из Даласа – Трансатлантски куп “Светозар Глигорић 2016”, припао је америчким студентима који у укупном скору сада воде са 6:5. Меч је, у петак увече, игран на 16 табли преко Интернета, уз видео конференцијску везу, а могао је да се прати и на видео бимовима у свечаној сали Машинског факултета у Београду.

Узбудљиво је било до самог краја, изјавио је за сајт МФ, професор др Милош Недељковић, редовни професор Машинског ракултета. Београдски тим је водио до пред саму завршницу меча. Шанса београдског тима је била у последњих шест табли. Делимично смо ту шансу искористили, на неким таблама смо били бољи, на неким одржали реми, али је тим Даласа, чији су играчи по укупном рејтингу боље позиционирани, на крају победио резултатом 10:6. Професор Недељковић је изразио наду да ће у наредном мечу победа припасти студентима Беорадског универзитета и да ће се победнички пехар вратити у Београд.

sahОве године право наступа имали су студенти рођени 1990. године и млађи. За нашу студентску репрезентацију наступали су: интермајстори Марко Ненезић, Милош Станковић, Лука Драшковић, Лазар Несторовић, Владимир Луковић, Иван Шаренац, као и Гојко Вучинић, браћа Милован у Милоје Ратковић, Давид Шаренац, Никола Потпара, Лазар Радусиновић и Бранислав Кипроски. Међу девојкама то су биле Адела Великић и женски интермајстори Јована Ерић и Тијана Благојевић. Организатори меча у Београду су Универзитет у Београду, Машински факултет, Удружење студената МФ “Машинац”, Универзитетски спортски савез Београда, Завод за унапређење образовања и фирма Аге д.о.о.

Традиционални интернет шаховски мечеви студента Београда и Даласа увек привлаче велику пажњу. И ове године, као и прехотходних, меч је путем интернета пратило више од  хиљада људи. Све је почело 2006. године када је званично најбољи Универзитет у САД у шаху – Универзитет Тексас у Даласу прихватио изазов Универзитета у Београду на шаховски меч на даљину. На тај начин, установљен је, сада већ традиционални, шаховски меч за „Трансатлантски куп“, који од 2012. године носи име нашег прослављеног велемајстора и шаховске легенде Светозара Глигорића.

sah2Први Трансатлантски меч путем интернета одигран је тачно на 50-годишњицу радио преноса шаховског дуела између некадашње Југославије и САД. Пре 50 година, кад није постојала данашња техника, радио веза је била најмодернија, подсетио је професор Недељковић, наводећи да су се подаци о потезима слали управо преко радија.
Универзитет Тексас у Даласу је прворангирана америчка високошколска установа у шаху која додељује стипендије са покривеним трошковима школарине на основу шаховских такмичарских резултата и због тога су актративни студентима из целог света. Отуда и идеја да се организује први Трансатлантски меч са Унивезитетом у Београду, нагласио је наш саговорник. Први меч, према његовим речима, био је изузетно занимљив, не само због тога што је први пут коришћена интернет видео конреренцијска веза, него и због тога што је у том дуелу победио тим Београда. У сваком случају можемо бити задовољни и да се надамо да ћемо наредне године резултат преокренути у нашу корист, закључио је професор Недељковић.

prvi-potezПрве потезе су повукли проректор БУ, професор др Живослав Тешић, продекан МФ за финансије, професор др Цветко Црнојевић и продекан МФ за наставу, професор др Љубодраг Тановић. Прве поене екипи Београда, донела је победа Тијане Благојевић, студенткиње Факултета организационих наука. Први пут је учествовала на једном оваквом турниру и не крије задовољство што је управо она та која је тиму београдских студената донела прву победу. Меч није био лак, али сам га добро одиграла, рекла је Тијана, иначе репрезентативка Црне Горе која има две бронзане медаље са европског и светског првенства у шаху до 18 година.

 

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.