Машински факултет угостио ђаке 14. Београдске гимназије и њихове вршњаке из Немачке и Шпаније

Машински факултет у Београду недавно је угостио ђаке 14. Београдске гимназије и њихове вршњаке из Немачке и Шпаније, чије школе, заједно са овом београдском гимназијом, учествују у Еразмус+ пројекту, који је фокусиран на STEM предмете (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Домаћин београдским гимназијалцима и њиховим гостима била је Катедра за производно машинство која ове године обележава  130 година од када је на Великој школи почео да се предаје предмет „Механичке технологије“, а данас се изучавају нове производне технологије, између осталог, роботика и вештачка интелигенција.

Талентоване ђаке, у пратњи директорке 14. Београдске гимназије Марије Милетић, координатора пројекта Марије Драгнић, наставника физике Александра Бошковића, Радмиле Сандић, Александре Дојић, писхолога Иване Лукић и њихових колега из Немачке и Шпаније, поздравио је и пожелео им добродошлицу  шеф Катедре за производно машинство, проф. др Зоран Миљковић, заједно са  наставницима,  ван. проф. др Милицом Петровић, ван. проф. Гораном Младеновићем и доц. др Милошем Пјевићем.

Проф. Миљковић је госте упознао са кратким историјатом Катедре и научним и наставним дисциплинама које се изучавају на Машинском факултету у области производног машинства, а асистент Александар Јокић је одржао предавање на тему когнитивне роботике.

Током посете, гимназијалци су обишли лабораторије Катедре за производно машинство, између осталог Завод за машине алатке, као и Лабораторију за кибернетику и мехатронске системе – CMSysLab,  а асистенти Лазар Матијашевић, Богдан Момчиловић и Никола Воркапић  су младе колеге упознали са активностима у области развоја и примене роботике и вештачке интелигенције.

Према речима директорке 14. Београдске гимназије Марије Милетић посета Машинском факултету  је била веома садржајна, а за ђаке, који су понели само лепе утиске, веома интересантна и едукативна.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.