Представљамо Формула Студент тим – „Друмска Стрела“

drumskastrela_1Формула Студент тим -„Друмска Стрела“, за само шест година од оснивања 2010. године, постао је бренд не само Машинског факултета, него и индустријског инжењерства у Србији. Учешћем на престижном светском Формула Студент такмичењу – у пројектовању
и изради правог тркачког болида, тим младих ентузијаста се за кратко време сврстао у ред најбољих студената инжењера на свету.

Тим, у којем је 50-так студената са Машинског, али и других факултета Универзитета у Београду, увелико се припрема за сезону 2016. Ових дана завршено је прво испитивање возила на картинг стази на Ади Хуји. Осим тог возила, тим „Друмске Стреле” за нову такмичарску сезону припрема и идејни концепт електро формуле. Тим ће крајем јула у обе категорије наступити на једном од највећих такмичења у Италији.

Такмичарска сезона 2016. представља велики изазов за тим који се сваке године труди да направи нова побољшања, рекао нам је Никола Стефановић, члан подтима за ослањање, управљање и кочење, иначе студент пете године Машинског факултета на катедри за моторна возила. Ове године, додао је он, тим је био фокусиран на производну технологију нове аеродинамике возила. Моделирање возила је коначно завршено и у току је израда делова. Иновација такође има и у систему за управљање, геометрији и систему за осљањање, ергономији возила, а значајан напредак постигнут је и на пољу електронских система, нагласио је Никола.[su_youtube url=“https://www.youtube.com/watch?v=OgJIiftWwWY“]

Прво реално тестирање возила на стази, према речима Ђорђа Јевтића, координатора маркетинг тима и студента пете године Машинског факултета на катедри за механизацију, успешно је реализовано пре свега захваљујући великој помоћи лабораторије ЦИАХ која је успела да нам обезбеди сву неопходну аквизицију. На тај начин, додао је он, могли смо да упоредимо реалне резултате испитивања са софтверским анализама и проверимо да ли постоји простора за даљу оптимизацију испројектованих делова. Током овог тестирања мерена је брзина возила и његово убрзање у свим правцима. Први пут, успешно је измерена и температура пнеуматика у спољашној, унутрашњој и средишној зони, као и температура кочних дискова на најоптерећенијим деоницама стазе. Такође, тестирали смо и разлику у перформансама возила употребом две различите врсте усисних колектора, а још нам је остало да испитамо силе у елементима система за ослањање и управљање.

Пројектовање и моделирање новог болида је завршено, а у току је израда делова. Део тима убрзано ради на пројектовању и нацртима за електро формулу. Можемо да се похвалимо да смо један од ретких тимова који ће на такмичењу у Италији наступити у две категорије, нагласио је Ђорђе. Осим тог такмичења, додао је, тим „Друмске Стреле” у августу очекују и такмичења у Мађарској и Чешкој.

Формула Студент тим – Друмска Стрела самостално развијаја и израђује тркачко возило које се затим такмичи у одбрани инжењерског пројекта на тркачким стазама међу 600 светских универзитетских тимова. Интересантан је податак да су возачи направљеног болида увек чланови тима, те се одговорност сваког појединца у тиму огледа и у динамичком делу оцењивања, тј. у правим тркама на стази.

Извор: Машински факултет

Bookmark the permalink.

Comments are closed.