Пријемни испит на Машинцу: ИТ-јевци пробили лед

На Машинском факултету у Београду почео  је пријемни испит за упис у прву годину основних академских студија. У трци за индекс Машинског факултета ове године учествује укупно 1046 пријављених кандидата који су конкурисали на један од два студијска програма на oсновним академским студијама – Информационе технологије у машинству и Машинско инжењерство.

Пријемни из математике  први су полагали будући студенти који су се определили за Инфорамционе технологије у машинству. На овом студијском програму биће уписано укупно 60 студената (20 буџетских и 40 самофинансирајућих).

После пријемног испита утисци међу будућим бруцошима су различити, али су очекивања велика.

Алекса Tешић, доскорашњи ученик Пете београдске гимназије каже да пријемни није био тежак и да очекује да ће бити међу најбољима који су урадили пријемни испит.

Задаци нису били тешки. Можда два нисам урадио, али очекујем да ћу бити у првих десет са највише освојених бодова на пријемном испиту“, истиче наш млади саговорник. На Машински факултет је конкурисао на сугестију родитеља који су га посаветовали да се не фокусира само на један избор.  „Себе видим у области информационих технологија и желим да се развијам у том правцу, а студијски програм Информационе технологије у машинству је јако занимљив“, наводи Алекса.

Јана Колџић, матурант Четрнаесте београдске гимназије завршила је друштвено-језички смер, али је љубав према математици превагнула и усмерила је на Машински факултет.  „За студије машинства сам се одлучила када ми је тата, који је такође машински инжењер, представио факултет и увео ме у свет инжењерства“, каже наша млада саговорница.

Како је навела, пријемни није био тежак и очекује добре резултате. „Сутра полажем и пријемни за студијски програм Машинско инжењерство за који сам више заинтересована. Данас сам изашла да видим како све то изгледа и да се ослободим треме“, истиче Јана.

Машински факултет је прва и једина жеља и Стефану Трајковићу, који је такође завршио Четрнаесту београдску гимназију.

„ Очекујем да ћу упасти на буџет. Тест из математике није био тежак, јер су задаци идентични онима у Збирци задатака Машинског факултета, на основу које сам се припремао за пријемни“, каже Стефан. И он је конкурсао на оба студијска програма, јер га подједнако интересују и инфорамционе технологије, као и машинско инжењерство.

Ђорђе Стефановић је завршио гимназију „Светозар Марковић“ у Јагодини и Информационе технологије у машинству су му прва жеља.

„Пријемни испит је био заиста лаган. Мислим да су сви задаци били из збирке Машинског факултета. Додуше нисам урадио два задатка из геометрије, али све друге  сам урадио тачно и очекујем да ћу уписати факултет. Информационе технологије ме веома занимају, а овај студијски програм има заиста интересантне предмете“, нагласио је на крају наш млади саговорник.

У среду, 26. јуна, пријемни полажу кандидати који су се определили за студијски програм Машинско инжењерство, на којем је предвиђено укупно 620 (520 буџетских и 100 самофинансирајућих).

Bookmark the permalink.

Comments are closed.