Докторанд Машинског факултета Михаило Петровић добитник престижног признања „Златни орао“

Михаило Петровић, студент докторских студија Машинског факултета у Београду и државни репрезентативац у ракетном моделарству,  добитник је “Златног орла” најпрестижнијег признања Ваздухопловног савеза Србије (ВСС), које се додељује најуспешним ваздухопловним спортистима за укупне резултате постигнуте током претходне такмичарске сезоне. 

Статуа „Златни орао“ представља национални врхунац каријере ваздухопловног спортисте. Додељује се, искључиво, за постигнуте резултате у спортским гранама – летачким (ваздухопловно једриличарство, параглајдинг, падобранство, ултра-лако летење, балонарство, моторно летење) и нелетачкој (ракетно и ваздухопловно моделарство). О значају ове награде најбоље говори чињеница да Ваздухопловни савез Србије ово престижно признање додељује још од давне 1957. године.

Михаилу је ово друга по реду титула најуспешнијег спортског ваздухопловца. Првог “Златног орла” добио 2021. године. “Овогодишње признање донели су ми изванредни резултати са светског првенства ракетних моделара одржаног у Тексасу прошле године. На овом такмичењу освојио сам златну медаљу у категорији S9A (модели ракета са жирокоптером) у веома јакој конкуренцији од 52 такмичара из 17 земаља. Нијансе су одлучиле победника такичења”, каже наш млади саговорник.

Ракетним моделарством је почео да се бави 2007. године у Аеро клубу “Фрањо Клуз” у Земну.  “То је година у којој ми је први пут била издата спортска дозвола. Мој моделарски пут почиње уз посвећен рад наставника Живана Јосиповића и Николе Цвјетићанина, који су досад креирали генерације и генерације ракетних моделара у Србији. Већ у првој такмичарској сезони моје колеге спортисти и ја остварили смо завидне резултате на домаћим такмичењенима, а после две године, заједно са мојим блиским другом и клупским колегом Луком Воларевић постајем члан јуниорске репрезентације Србије у ракетном моделарству”, наводи Михајло.

Од тог тренутка ракетно моделарство као спорт постаје незаобилазни део његовог живота. Резултати које је током година постизао, као и инжењерски изазови које доноси ракетно моделарство, главни су мотиви који су га и после 15 година спортске каријере задржали као сталног члана репрезентације Србије у ракетном моделарству.

Михајло Петровић је по звању дипломирани машински инжењер ваздухопловства. Машински факултет у Београду је уписао 2013. године. Основне академске студије је завршио 2016. године са просечном оценом 9,11,  а 2018. године завршио је и мастер академске студије, с просечном оценом 9,80. Сада је студент треће године докторских академских студија. Положио је све испите и тренутно је у фази писања докторског рада.  Његов успех на националним и међународним такмичењима у рактеном моделарству, најбоља је потврда да Машински факултет својим студентима даје, не само врхунско знање и вештине, него подстиче и њихову свестраност, иновативност и креативност.

“Мој пут кроз досадашање студирање је био пун изазова, али ме је научио и много важних животних лекција. Осим ширког спектра знања које сам стекао током студија, на истом месту сам стекао и мноштво добрих пријатеља од којих су неки данас и моји кумови. Наш факултет је изузетно место на ком раде и предају изузетни људи и зато саветујем студентима да време проведено на њему искористе на најбољи могући начин. Другим речима, да пробају да пронађу своја интересовања, уложе време у њих и успех у том пољу долази сигурно. Факултет и спорт су управо места где где вам стручни савети посвећених људи могу помоћи да пронађете себе”, поручио је на крају Михало Петровић.

(Извор: Машински факултет/фото: Лична архива, ВСС)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.