На Машинском факултету свечано отворен JobFair 2023

Под слоганом „JobFair – Креирај своју будућност“ на Машинском факултету у Београду свечано је отворен, 19. по реду, сајам послова и пракси намењен студентима и дипломцима природно-математичких и техничко-технолошких факултета свих универзитета у Србији.

Сајам се традиционално, сваког првог понедељка и уторка у новембру, oве године то је 6. и 7. новембар, одржава на две локације, у згради Машинског факултета и згради Техничких факултета у Београду, а студенти имају прилику да се у директном контакту са представницима више од 60 компанија непосредно информишу о пословима и праксама у понуди.

Оранизатори ове манифестације су две волонтерске студентске организације – Удружење студената технике Европе, БЕСТ Београд и Удружење студената електротехнике Европе – EESTEC Локални комитет Београд. Основни циљ пројекта је повећање запослености међу младима и спречавање „одлива мозгова“.   Захваљући овом сајму, велики број младих годишње добије посао или праксу у некој од компанија које послују у Србији.

Главни организатор овогодишњег JobFairа Тара Станојевић каже да сајам младим академцима нуди низ садржаја намењених развоју личних и професионалних вештина. „Такав садржај је свакако радионица  „Разговор за посао“  где ће студенти имати прилику да осете атмосферу интервјуа за посао, ослободе се треме и тако побољшају своје вештине комуникације. Поред тога, учеснике очекују и „Tech Talk“ предавања на којима ће се дискутовати о најновијим трендовима из техничко-технолошких и природно-математичких области. Такође, посетиоци сајма могу у било ком тренутку да оставе свој CV у базу на сајту www.jobfair.rs, а он ће бити доступан свим компанијама које учествују у пројекту“, наводи наша млада саговорница.

Ивана Петронијевић, координатор за односе с компанијама истиче да на сајму учествује укупно 64 компаније.  „Иако је ове године ситуација таква да доста послова стагнира, нарочито у ИТ индустрији, компаније излазе у сусрет студентима и нуде им различите праксе и послове. Конкретно, на Машинском факултету су представљене компаније које имају изражену потребу за машинским инжењерима, као што су компаније ЈАТ, Danieli Systec Engineering, Први партизан, Adient,  Goodyear и друге“, каже Ивана.

Представници компанија су похвалили дугогодишњу квалитетну сарадњу са организаторима, у остварењу циља да се студентима пружи прилика да стекну увид о начину функционисања компанија у реалном свету и отворе могућности да професионалну каријеру граде у земљи.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.