Свечани пријем 75. генерације бруцоша на Машинском факултету

Свечаним пријемом и доделом индекса за јубиларну 75. генерацију бруцоша Машинског факултета у Београду  званично је почела академска година. За младе академце то је била прилика да  упознају предметне наставнике и добију све битне информације о организацији наставе и задацима који их очекују током прве године студија.

Младе колеге је поздравио и пожелео им добродошлицу декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, који је изразио задовољство што је у прилици да им се обрати у амфитеатру пуном студената.  „Заиста је лепа слика видети афмитеатар испуњен до последњег места. Верујем да ћемо се овог дана сви сећати. Иако вама сада тако не делује, ово је најлепши период у вашим животима. Дружите и учите заједно, јер ћете на тај начин лакше савладати све препреке које вас очекују на академском путу“, поручио је декан Машинског факулета.

Додаје да Машински факултет није лако студирати, али није ни претерано тешко. „Сигуран сам да сте изабрали прави факултет који вас учи посебном начину размишљања и даје вам широку могућност на професионалном плану, тако да сам уверен да ћемо овај период вашег школовања заједно проћи на најбољи начин. Важно је да идете корак по корак и да пред собом имате јасан циљ и завршите студије“, рекао је проф. Поповић и студентима још једном пожело успешан почетак студија.

„Сама чињеница да сте данас на Машинском факултету говори о томе да сте већ постигли велики успех у свом академском животу“, рекао је поздрављајући студенте продекан за наставу, проф. др Марко Милош. Он је младе академце информисао о петодневној уводној настави из математике и физике, чији је циљ да студенте припреми за редовну наставу, која почиње 2. октобра.

Наредне три године проћи ће веома брзо. Скоро 200 наставника и сарадника биће вам на раполагању и уверен сам да ће у синергији са њима већина вас у року добити своју прву диплому машинског инжењера. Да бисмо вам олакшали почетак студија и омогућили да брже стигнете до тог циља,  Машински факултет годинама уназад организује уводна предавања из математике и физике – научних дисциплина кључних за студије машинства“, рекао је, између осталог, проф. Милош.

Младим академцима су се обратили проф. др Миодраг Спалевић, шеф Катедре за математику   и проф. др Зоран Трифковић, шеф Катедре за физику и електротехнику који су студенте упознали са предметним наставницима, као и планом и програмом наставе из физике и математике.

Пожелевши бруцошима срећан почетак школске године, шеф Службе за студентске послове Машинског факултета,  др Драгољуб Бекрић је рекао да та служба постоји због студената и да им је на располагању за све потребне информације, као и за све друго што им је неопходно да би успешно завршили студије.

„Ви сте прва генерација којој нећу бити у Комисији за доделу диплома, али сам уверен да ћете ибити веома ефикасни и да ћете студије завршити у року и добити диплому“, рекао је др Бекрић и студентима упутио пар корисних савета у вези Е-Студентског сервиса, који ће им, како је навео, у великој мери олакшати комуникацију са студентском службом.

Студент продекан и председник Савеза студената Машинског факултета Никола Јокић је млађе колеге информисао о активностима студентских организација на факултету.

 

„Студентски парламент и Савез студената Машинског факултета заједно реализују различите пројекте, предавања, радионице, стручне посете, Машинијаду, Конгрес студената технике и низ других активности, које су поред наставног процеса веома битне за ваш лични и професионални развој“, истакао је Јокић.

Представљајући студентске пројекте, председник Студентског парламента Машинског факултета, Алекса Остојић је посебно издвојио пројекат „Судент ментор“ осмишљен као подршка студентима прве године да се што боље прилагоде на новом начину учења и живота.

„Поред овог пројекта, организујемо и бесплатне курсеве страних језика, као и групна спремања испита, што ће вама много значити посебно када почну испитни рокови, јер ће вам старије колеге студенти, који су одређене предмете положили с високим оценама, помоћи пред испит да се што боље спремите“, истакао је Остојић.

Представници студентских организација позвали су младе колеге да се прикључе и ваннаставним активностима у Студентском центру изврсности Машинског факултета који тренутно окупља пет тимова који раде на пројектовању и изради електричног тркачког возила, беспилотних летелица, еколошких пловила, аутономних робота, као и на пројектима из области биомедицинског инжењерства (Формула Студент „Друмска Стрела“,  БеоАвиа, Роботоид, Конфлуенс Београд и БМИ/“ZeptoHyperTech“).

У име Студентског центра изврности бруцоше је поздравила Анђела Вулетић вођа тима Беоавиа, који се бави пројектовањем и израдом беспилотних летелица и ракета. „Да је студирање само учење и полагање испита ја данас не бих била овде да вам представим шта су студенти Машинског факултета спремни да осмисле и ураде“, рекла је она, а затим је приказан кратак филм о раду БеоАвие у којем су приказани сви досадашњи пројекти тима.

Свечаном пријему нове генерације студента присуствовали су и проф. др Маја Тодоровић, продекан за међународну сарадњу и докторске студије, проф. др Александар Грбовић, продекан за финансије, секретар Машинског факулета Весна Симић, наставници и сарадници са предмета који се изучавају на првој години студија.

Први дан на факултету – Шта очекују бруцоши?

Пре свечаног пријема нове генерације студената у холу Машинског факултета организована је свечана додела индекса. Уз речи доброшлице, младе колеге дочекали су чланови Студентског парламента Машинског факултета и студенти ментори.

Са некима од студената разговарали смо о томе због чега су се  определили за Машински факултет и шта у наредне три године очекују од студија.

Николину Штуловић, доскорашњу ученицу Ваздухопловне академије из Београда на Машински факултет је усмерила љубав према машинству, посебно према ваздухопловству.  „Машинство ме је одувек привлачило. Зато после основних студија намеравам да упишем и мастер студије ваздухопловства“, каже Николина.

Јована Ђановић долази из Пожаревца, где је завршила Пожаревачку гимназију, а за Машински факултет се определила због великог броја занимљивих и перспективних усмерења, а посебно због брзог запослења након студија и сигурне каријере.

Милицу Шајкић из Панчевачке гимназије на Машински факултет доводи љубав према математици и физици, али и препорука старијих колега који већ студирају машинство. „ Очекујем да завршим и основне и мастер студије, највероватније на смеру за ваздухопловство. Машинство је нешто што ме одавно занима, а и практично је,  јер после студије може одмах да се нађе добар посао“, наводи Милица. „Иако сам има више других избора определио сам се за Машински факултет јер ми добро иде математика, а завршио сам и Машинску школу у Панчеву“, каже Влада Арсеновић, који после основних студија намерава да заврши и мастер студије на смеру за ваздухопловство.

Милош Крезић из 13. Београдске гимназије каже да није имао дилему да ли ће упистати Машински факултет. „Студије машинства студентима на првом месту пружају велико знање, а самим тим и могућности за успешну професионалну каријеру“, наводи Милош. Сличног мишљења је и Лука Марковић, који такође долази 13. Београдске гимназије.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.