Предавање: Др Александар В. Родин – 26. септембар у 14 часова, сала 211

Др Александар В. Родин са Московског Института за физику и технологију одржаће на Машинском факултету у Београду предавање под називом „Ласерска и хетеродинска спектроскопија инфрацрвеног дијапазона за циљеве еколошког и климатског мониторинга“ (Laser and heterodyne infrared spectroscopy: implication for environmental and climate monitoring“).

Предавање ће бити одржано у уторак, 26. септембра у сали 211, са почетком у 14 часова.

Др Александар Родин је један од водећих руских стручњака за климу планета Сунчевог система, за ласерску спектроскопију и развој научне опреме и програмско-техничких система оперативног мониторинга. Руководилац је Лабораторије за инфрацрвену спектроскопију и извршни директор Истраживачко-развојног центра за мониторинг животне средине у Московском институту за физику и технологију.

Учествовао на међународним пројектима истраживања планета Сунчевог система кроз аутоматске међупланетске апарате „Марс Експрес“, „Венера Експрес“, „ЕкзоМарс“, припремао експерименте на Међународне свемирске станице. Дао је значајан допринос у области хетеродинске инфрацрвене спектроскопије ултрависоке резолуције, која се активно користи за мониторинг гасова „стаклене баште“. Води пројекат за развој и практичну примену технологија свеобухватног оперативног мониторинга технологија и објеката Северног океанског пута, заштићених природних територија, карбонских полигона.

БИОГРАФИЈА др Александра Родина.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.