Други дан пријемног испита: Велико интересовање младих за Машинско инжењерство

Да je машинско инжењерство и те како популарно међу младима показао је други дан пријемног испита на Машинском факултету у Београду. Тест из математике полагало је 827 матураната који су конкурисали за једно од укупно 620 места, колико је предвиђено на овом студијском програму (520 на терет буџета и 100 самофинансирајућих).

Због великог броја кандидата, пријемни испит је организован у скоро свим просторним ресурсима факултета. Да све протекне у најбољем реду и у интересу будућих студената, бринули су наставници, асистенти и докторанти Машинског факултета, као и ненаставно особље које је било задужено за техничку припрему простора и усмеравање кандидата у учионице где се полагао испит.

Сам пријемни испит је, према оцени будућих бруцоша, био одлично организован. Када је реч о задацима из математике које су решавали, мишљења су подељена. У ишчекивању прелиминарних резултата разговарали смо са будућим бруцошима о њиховим очекивањима и разлозима који су их мотивисали да упишу студије машинства.

Лука Савић, доскорашњи ученик Ваздухопловне академиије из Београда очекује да ће положити пријемни испит и освојити довољан број бодова за упис на Машински факултет. Говорећи о разлозима који су га мотовисали да упише Машински факултет, на првом месту наводи могућност брзог запослења после дипломирања. Када је реч о областима машинства којом би желео да се бави у будућности, у први план издваја ваздухопловно инжењерство.

„Пријемни није био много тежак. Искрено очекивала сам мало лакше задатке, али с обзиром на велику конкуренцију очекујем добре резултате и надам се индексу Машинског факултета“, каже Јелица Павић, доскорашња ученица гимназије „Милош Савковић“ из Аранђеловца.

За студије машинства се није случано определила, јер потиче из породице машинаца. Као главне предности Машинског факултета у односу на друге техничке факултете истиче велики број интересантних и перспективних смерова на мастер студијама. Посебно издваја биомедицинско инжењерство, за које је и сама заинтересована.

И Бошко Милошевић, матурант Девете београдске гимназије, је оптимистичан када је реч о резултатима пријемног испита. „Мислим да сам солидно урадио тест. Задаци нису били ни претешки, ни прелаки. Свако ко се припремао могао је без већих проблема да  уради тест. Надам се добром резултату и упису на факултет“, истиче наш саговорник.

За студије машинства се определио јер га веома интересују принципи по којима машине раде, као и само конструисање и израда машина. „Било је више факултета у оптицају, али су ми пријатељи који завршавају неки од техничких факултета сугерисали да би било најбоље да упишем Машински факултет. За сада ме највише интересује термодинамика, али не искључујем могућност да након основних студија упишем и неки други смер на мастер студијама“, каже Бошко Милошевић.

Да ли су испунили своја очекивања, наши млади саговорници и њихове колеге могли су да сазнају сат времена после завршетка пријемног испита, када су објављена решења задатака. Ипак, ко од њих ће сигурно добити индекс Машинског факултета биће познато у четвртак 6. јула, када буде објављена коначна ранг листа.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.