Машинци у посети фабрици пумпи Grundfos Србија

Студенти Модула за хидроенергетику и Модула за процесну технику и заштиту животне средине Машинског факултета Универзитета у Београду, у пратњи наставника ове две катедре, проф. др Ђорђа Чантрака, ван. проф. др Дејана Илића, доц. др Новице Јанковића  и асистента Лазара Лечића са Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе, као и ванр. проф. др Мирјане Стаменић и асистента Бранислава Гајића са Катедре за процесну технику,  посетили су у уторак, 25. априла, фабрику пумпи Grundfos Србија доо у Инђији.

Ова посета је наставак вишегодишње сарадње „Grundfos“-a и Машинског факултета Универзитета у Београду.  Том приликом поновљен је ранији заједнички став да постоји велики потенцијал за сарадњу на највишем научно-стручно-наставном нивоу између Машинског факултета и “Grundfos” Србија доо.

Током посете студенти су имали прилику да се упознају са производним програмом ове компаније која у Србији послује више од 13 година и у којој се прави више од четвртине укупног броја пумпи ове фирме, што је бројка од више од четири милиона примерака.  Студенти Модула за хидроенергетику, који иначе кроз предмете на Катедри пројектују и испитују пумпе, разматрају њихову израду, па врше и симулацију струјања у њима, су имали прилику да се детаљније упознају са израдом обртних кола и спиралних кућишта пумпи у фабрици. Такође, студенти су се упознали са начином рада биобустера у кругу фабрике, а имали су и прилику да о свему што их интересује разговарају са запосленим инжењерима.

Посебну пажњу изазвала је информација да Grundfos, поред производних капацитета, развија и истраживачки центар у Србији. Млади академци су имали прилику да се упознају и са могућностима запошљавања и рада на високо технолошким процесима у фабрици, као и процедурама за пријем у радни однос, могућностима за обављање праксе, усавршавање уз рад и другим питањима која се односе на професионалну каријеру.

Посету су организовали госпођа Вида Терзић из компаније Grundfos Србија и проф. др Ђорђе Чантрак.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.