Гост Машинског факултета: проф. Луиса Фермо са Универзитета у Каљарију

Проф. Луиса Фермо са Департмана за математику и компјутерске науке Универзитета у Каљарију била је недавно гост Машинског факултета у Београду, где је у периоду од 20. до 24. фебруара одржала више предавања студентима докторских студија у оквиру курса Нумеричке методе, чији је носилац проф. др Миодраг Спалевић, шеф Катедре за математику.

Посета проф. Фермо реализована је у оквиру програма Еразмус+, а студенти су имали прилику да се упознају се са најновијим резултатима у области нумеричке математике и њених примена у техници и инжењерским наукама.

“Иако ограничена релативно малим бројем часова, проф. Фермо је успела да обухвати све битне елементе у оквиру анализираних тематских целина. Предавања су била веома садржајна, а градиво презентовано на начин да се може разумети без великог предзнања, уз познавање основа Нумерике. С друге стране, имали смо прилику да усвојимо и нека нова, за младе истраживаче корисна знања, која су примењива у широком спектру истраживања у оквиру инжењерских наука.  Оно што је на све нас оставило посебан утисак, јесте отвореност проф. Фермо за сва наша питања, као и њена спремност да разреши све потенцијалне нејасноће, а то говори о њеној посвећености професорском позиву и науци”, наводи докторант Никола Петровић.

Током посете Машинском факултету, проф. Фермо је одржала и научно предавање на тему „Gauss-type rules with applications to integral equations“. У оквиру овог предавања, гошћа Машинског факултета је представила и резултате настале у сарадњи с истраживачима Катедре за математику, а предложене су и идеје за даља истраживања.

Према речима доц. др Раде Мутавџић Ђукић, проф. Фермо је изузетно задовољна организацијом и резултатима своје посете, а посебно сарадњом са члановима Катедре за математику. „На професорку је највећи утисак оставила наша традиционална гостољубивост, као и отвореност за сарадњу у науци“, истакла је др Мутавџић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.