Машински факултет одликован Сретењским орденом

Машински факултет Универзитета у Београду, указом председника Републике Србије, одликован је Сретењским орденом другог степена, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у образовању, научно-истраживачком раду и укупном доприносу развоју машинства у земљи и региону, а поводом 75 година постојања.

Ово високо признање декану Машинског факултета, проф. др Владимиру Поповићу уручио је председник Републике Србије Александар Вучић, на свечаности поводом Дана државности, која је одржана 15. фебруара у згради Председништва Републике Србије.

Декан Машинског факултета истиче да је изузетна част добити Сретењски орден и да се ово значајно одликовање добија на Дан државности Републике Србије.

„Велика је част за Машински факултет, што је традиција дуга 75 година препозната и што смо у години јубилеја,  уз Светосавску награду Министарства просвете Републике Србије, добили још једно значајно државно признање као потврду квалитета нашег рада. Током своје богате историје Машински факултет је одшколовао 25.000 дипломираних инжењера машинства и више од 1.000 доктора наука. Зато, Сретењски орден доживљавамо као признање свим генерацијама студената, сарадника и професора, који су личним доприносима у образовању, науци и струци, градили име и традицију Машинског факултета, као једне од најугледнијих научно-истраживачких и високошколских установа у области машинства у овом делу Европе. Одликовање је истовремено потврда и велики подстицај нашем опредељењу да и у наредном периоду будемо један од кључних носилаца развоја образовања и науке у Србији, а самим тим и важан ослонац државе у њеном укупном друштвеном и привредном развоју“, истакао је проф. Поповић.

Поводом Дана државности, председник Републике Србије указом додељује орден за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у областима јавних, привредних, културних, просветних, спортских и хуманитарних делатности. Ово одликовање Републике Србије установљено 26. октобра 2009. године „Законом о одликовањима“, има три степена и додељује се физичким лицима и институцијама.

У образложењу одлуке о додели Сретењског ордена Машинском факултету, наводи се да Факултет ове године обележава два важна датума у својој историји – 75 година од када је 1948. године формиран као независна високошколска установа и 150 година од када је 1873. године донета одлука о увођењу предмета „Механика и наука о машинама“ на  Универзитету у Београду.

„Током своје богате историје Машински факултет у Београду дао је велики допринос развоју образовања и примењених истраживања у области машинства у нашој земљи и њеном укупном развоју. Машински факултет је важан ослонац држави и у овом периоду њеног несумњивог развоја. Бројне међународне компаније, међу којима су ZF, Rivian, Bosch, Brose и многе друге, приликом одлучивања о инвестирању у нашу земљу, као један од кључних разлога навеле су управо квалитет образовања и истраживачког рада на Машинском факултету“, наводи се, између осталог у образложењу.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.