Катедра за бродоградњу – 75 година традиције

Катедра за бродоградњу Машинског факултета у Београду ове године обележава 75 година од када је давне, 1948. године, основана на тадашњем Техничком факултету Универзитета у Београду, из којег исте године настаје и сам Машински факултет.

Катедра је основана одлуком Савета Техничког факултета, од 12. фебруара 1948. године. Први шеф Катедре био је проф. Јаков Хлитчијев, који је заједно са проф. Стеваном Стевовићем, био њен главни иницијатор и оснивач.

Катедра за бродоградњу једина у Србији школује инжењере бродоградње. Oд 1948. године до данас, ишколовала је више од 500 инжењера бродоградње, који чине окосницу развоја српске бродоградње, признате и у светским размерама. О томе најбоље говори више од 2300 изграђених бродова, од који је половина извезена и данас плови светским морима, језерима и рекама.

Осим тога, многи алумнисти Катедре за бродоградњу су својим знањем и посвећеним радом остварили успешне каријере у бројним домаћим и иностраним компанијама, пројектним бироима, бродоградилиштима, класификационим друштвима и другим научним и образовним институцијама широм света.

Вишедеценијску традицију Катедре за бродоградњу градило је више од 30 наставника и сарадника који су били ангажовани у настави и истраживањима и континирано радили на осавремењавању и увођењу нових предмета.

Бродоградња је стара и класична струка, али се на катедри тежи компромису између неговања традиције (осећаја за брод и његову форму) и примене најсавременијих инжењерских метода и рачунарских програма. Студенти се упознају са оснивањем бродских линија, проблемима стабилитета, отпора и пропулзије, конструкције, чврстоће, управљивости, понашања брода на таласима и сл. Са тако стеченим знањима будући инжењери су оспособљени за сваку фазу пројектовања, експлоатације и ремонта бродова.

Научно-истраживачки рад и квалитет бродограђевних инжењера које школује Катедра за бродоградњу потврђени су и акредитацијом најстарије и најзначајније институције у области бродоградње – Британског краљевског друштва бродограђевних инжењера (Royal Institution of Naval Architects – RINA).

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.