Златне дипломе за генерацију 1972

Машински факултет у Београду има лепу традицију да сваке године у октобру, у оквиру обележавања Дана Факултета, својим инжењерима, који су дипломирали пре 50 година, додели ЗЛАТНЕ ДИПЛОМЕ. Овим симболичним чином, Машински факултет изражава најдубље поштовање према дипломцима који су својим знањем и стручношћу били његови промотрери свих претходних деценија.

На Свечаној седници Савета Машинског факултета, која је одржана у среду, 26. октобра, Златне дипломе су уручене генерацији машинаца који су дипломирали 1972. године, као и њиховим „мало старијим“ колегама из генерације 1969, 1970. и 1971. године.

Многи од њих су професионалну каријеру градили у привреди, а поједини су као предвачи преносили знање новим генерацијама на Машинском факултету или на неком од универзитета у Србији и региону. Међу њима су проф. др Мирољуб Томић, проф. др Бранислав Јојић, проф. др Миодраг Јанковић, проф. др Зоран Петковић и проф. др Милан Хофман, сви са Машинског факултета у Београду, као и академик Петар Вукославчевић, који је академску каријеру градио на Машинском факултету у Подгорици и проф. др Градимир Данон који је предавао на Шумарском факултету.

„Златне дипломце“ су поздравили декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић и председник Савета Машинског факултета, проф. др Драган Милковић који су јубиларцима уручили Златне дипломе.

„Веома је важно да у животу водимо рачуна о томе да ништа не почиње, нити се завршава са нама и зато, генерације које су стварале Машински факултет и изградиле нашу државу, а којима припадате и ви, свакако  заслужују сву пажњу и поштовање. У том смислу додела Златних диплома је једна од најлепших традиција Машинског факултета“, истакао је проф. Поповић.

Напомињући да су раније генерације, за разлику од садашњих, биле више у прилици да допринесу развоју индустрије и целокупне државе, декан Машинског факултета је изразио уверење да свака генерација у одређеним околностима даје највише што може.„Некоме је пружена већа прилика, некоме мања, али уверен сам да нас је Машински факултет учио, а и даље нас учи, да дајемо све од себе шта год да радимо“, рекао је он, а затим прочитао поруку академика Вукославчевића који с посебним пијететом говори о Машинском факултету и професорима који су предавали његовој генерацији.

„Прије 50 година се остварио један од мојих великих снова. Доживео сам част да добијем диплому Машинског факултета Универзитета у Београду.  Факултета и Универзитета који стицајем околности није међу првима на Шангајској листи. Међутим,  захваљујући професорима који су били бритки умови,  доајени у својим областима и господа међу људима, Машински факултет је у мојим очима увек био испред многих који се налазе високо на многим ранг листама.

Никада нећу заборавити моје професоре, њихов однос, научни, родитељски, строг и правичан, као  и мотивацију коју су развијали у нама да станемо раме уз раме са колегама са најпознатијих свијетских универзитета. Увијерен сам да садашње генерације професора иду стопама њихових славних претходника“, наводи се, између осталог, у поруци академика Вукославчевића која, како је оценио проф. Поповић, на најбољи начин одсликава однос старијих генерација према Факултету и према ономе што су радили.

Председник Савета Машинског факултета је истакао да је веома поносан што је део свечаности доделе Златних диплома. „На овај начин показујемо да поштујемо своје тековине, а главна тековина Машинског факултета су управо машински инжењери и резултати њиховог рада који свима нама служе на корист“, рекао је, између осталог, проф. Милковић.

За већину „златних дипломаца“, сусрет са Факултетом на којем су пре 50 година стасали као људи и као стручњаци, био је веома емотиван. Са сетом су се присетили својих студентских дана али су се истовремено  радовали сусрету и дружењу с колегама с факулета.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.