Сарадња с привредом развојни приоритет Машинског факултета

Свечаним уручeњем  плакета и захвалница заслужним појединцима и компанијама који су доброчинством, указаним поверењем и сарадњом на пројектима, у протеклој години највише дорпинели развоју и афирмацији Машинског факултета у Београду, почело је обележавање Дана факултета, који ове године  прославља 74 године постојања.

Пристуне је поздравио и пожелео добродошлицу председник Савета Машинског факултета, проф. др Драган Милковић. „Ово је прва у низу свечаних седница Савета Машинског факултета којима ћемо наредних дана обележити наш празник, симболично се захвалити партнерима и пријатељима нашег факултета, представити најбоље студенте, уручити „Златне дипломе“ и са великим поштовањем испратити колеге у заслужену пензију“, рекао је проф. Милковић.

Захваливши се представницима привреде на дугогодишњој сарадњи и подршци, декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић је истакао да је сарадња с привредом веома важан сегмент у пословању факултета.

„У укупном буџету Машинског факултета, 40% представљају сопствени приходи, остварени кроз различите пројекте с компанијама. Тај део средстава је веома важан за све нас и целокупно функционисање факултета, јер трошкови одржавања наше велелепне зграде од 40000 m2 и 500 запослених, изискују значајна средства. Због тога је сарадња с привредом за Машински факултет много важнија него за друге факултете. Без ваше подршке не бисмо били тако успешни и не бисмо могли да унапређујемо наш рад“, рекао је проф. Поповић и додао да ће руководство у наредном периоду радити на стварању услова за даље унапређење те сарадње.

„Машинство као грана науке захтева примењена истраживања и доказивање тих истраживања у пракси. То је један од основних критеријума за вредновање истраживача у домену научно-истраживачког рада. С друге стране, без примене фундаменталних истраживања у пракси нема ни развоја факултета, нити квалитетног образовања нових генерација машинских инжењера. Зато је сарадња с привредом од посебног значаја за Машински факултет“, поручила је продекан за научно-истраживачку делатност, проф. др Драгослава Стојиљковић.

Како је навела, Машински факултет је у протеклих годину дана потиписао око 300 уговора о сарадњи с привредом,  из којих је проистекло око 3000 различитих извештаја, студија, пројеката и 529 различитих резултата које препознаје Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и који су категорисани. Око 11% тих резултата је публиковано у најпрестижнијим међународним часописима, а матични одбори ресорног министарства прихватили су 10 техничких решења.

Професорка Стојиљковић је изразила наду да ће Машински факултет и у наредној години имати успешну сарадњу с привредом. „Управо смо завршили Репозиторијум Машинског факултета у који је унето 3700 референци наших истраживача, а  планирамо низ других активности које ће у наредном периоду омогућити бољу видљивост наших лабораторија и свих других активности Машинског факулета“, закључила је проф. Стојиљковић, која је затим партнерима из привреде уручила признања.

Плакету Машинског факултета добили су: Делта Ауто Група из Београда за дугогодишњу  сарадњу са Лабораторијом ЦИАХ Машинског факултета и допринос унапређењу образовања и развоја младих стручњака на Катедри за моторна возила; компанија Kolowag AD из Бугарске за изузетaн допринос развоју Катедре и посебно Лабораторије за шинска возила кроз реализацију већег броја заједничких пројеката, од којих је један финансиран од стране Европске уније, као и компанија Emerson Climate Technologies и господин Динко Узелац, за велику помоћ у развоју Лабораторије за ТТА и донацију савремене расхладне опреме (компоненте за угљендиоксид као расхладни флуид).

Компаније EdePro,  SR Technics Services, Prince Aviation добиле су захвалнице Машинског факултета за успешну сарадњу с Катедром за ваздухопловство и подршку у организацији међународних стручних скупова у области ваздухопловства, а компанији Konelek додељена је захвалница за сарадњу на заједничком пројекту конструкције дрона за пољопривреду који је успешно реализова под покровитељством Фонда за науку. Захвалницу је добила и компанија Бео Чиста Енергија за допринос унапређењу наставног процеса на Катедри за процесну технику, кроз организацију студентских посета савременом постројењу за управљање отпадом „Винча“ и првој електрани на отпад у изградњи у Републици Србији, као и за помоћ у организацији стручних скупова и семинара и унапређењу практичних знања у области процесне технике.

Признања у виду захвалнице уручено је и компанији Meris DOO и њеном директору, господину Зорану Џелетовићу за дугогодишњу сарадњу с Катедром за хидрауличне машине и енергетске системе и техничку подршку при набавци и избору опреме. За континуирану подршку Катедри за опште машинске конструкције, кроз донацију и учешће у настави на предмету Пројектовање елемената спојева, захвланицу је добила компанија SKF Commerce. За дугогодишњу сарадњу с Катедром за процесну технику и заједничко учешће на пројекту „HIGH REACH PANTOGRAPHS FOR HIGH-SPEED RAILWAYS (HRP4HSR) у оквиру програма сарадње науке и привреде Фонда за иновациону делатност захвалницу је добила компанија Minel General Electric. Исто признање уручено је и представницима Ваљевске пиваре, Пиваре Догма и АД Имлек за допринос наставном процесу на Катедри за процесну технику, кроз организвање посета производним постројењима и помоћ при изради мастер радова студената.

За несебичну подршку Катедри за термотехнику у унапређењу лабораторијских капацитета и наставног процеса, кроз донацију опреме или организовање стручних предавања, студентске праксе и стручних посета захвалнице Машинског факултета добиле су и компаније Eko Elektrofrigo, Eurofrigo и  Danfoss и господин Владимир Бељански.  За дугогодишњу успешну сарадњу са Лабораторијом ЦИАХ у области испитивања возила захвалницу је добила компанија Milšped AML, а на предлог Деканског колегијума  захвалница је уручена и компанији Termovent-Termometal за донацију радова на климатизацији магацинског простора Машинског факултета.

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.