Свечани пријем нове генерације бруцоша на Машинском факултету

Свечаним пријемом и доделом индекса,  за нову генерацију бруцоша Машинског факултета у Београду, данас је почела нова, академска етапа и велика прекретница у њиховим животима. Такође, за младе академце то је била прилика да  упознају предметне наставнике и добију све битне информације о организацији наставе и задацима који их очекују током прве године студија.

Да би те задатке успешно испунили, Машински факултет је и ове године организовао петодневна уводна предавања из математике и физике.  Основна идеја је да се бруцоши, недељу дана пре почетка предавања, упознају са градивом неопходним за несметано праћење наставе која је базирана управо на тим научним дисциплинама.

Студенте је поздравио и пожелео им добродошлицу декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, који је изразио задовољство што је, после скоро три године од избијања пандемије корона вируса, Амфитеатар А поново испуњен до последњег места.

„Иако вама тако не делује, ово су најлепши дани у вашим животима. Дружите и учите заједно, јер ћете на тај начин све препреке лакше савладати, а управа факултета ће се, заједно са наставницима, трудити да успешно и року стигнете до циља“, рекао је проф. Поповић.

Нагласивши да Машински факултет постоји због студената он је подсетио да је претходних година много тога урађено на повезивању и бољој комуникацији са младим академцима. „ На факултету имамо различите пројекте који су реализовани управо у сарадњи са студентским организацијама. Међу њима бих издовијио пројекте  „Студент ментор“ и „Групно спремање испита“ који су у великој мери допринели бољем успеху студената током студија, а самим тим и успеху факултета“, истакао је декан.

Навео је и да из године у годину расте интересовање младих за студије машинства, као и квалитет новоуписаних студената. „То је добро за све нас, али оно што је можда важније од тога јесте чињеница да се с  дипломом Машинског факултета све лакше и све брже долази до посла у нашој држави“, истакао је проф. Поповић и у прилог томе навео податак једне независне анкете у којој је Машински факулет заузео треће место међу факултетима у Србији по лакоћи запошљавања.

„То је оно што нуди наш факулет и надам се да ће се тај тренд наставити и у наредном периоду“,  рекао је декан Машинског факултета и студентима пожелео успешне студије.

Бруцоше је поздравио и проф. др Александар Грбовић, продекан за финансије Машинског факултета који је такође изразио задовољство великим бројем студената у амфитеатру. „Оволики број студента свакако наговештава лепша времена“, рекао је он.

Проф. Грбовић је младе академце информисао о петодневној уводној настави из математике и физике, која почиње у понедељак, 26. сепембра, а чији је основни циљ да студенти што спремнији уђу у нову школску годину, која почиње 3. октобра.

Продекан је студентима представио и програм стипендија које се додељују из фонда породице Хранисављевић. „Оснивач фонда за доделу стипендија студентима прве године је некадашњи дипломац Машинског факултета, који је остварио успешну каријеру у иностранству и који је на овај начин желео да се захвали матичном факултету“, рекао је проф. Грбовић и студентима пожело успешну школску годину.

Срећан почетак и успех на студијама младим академцима је пожелео и продекан за наставу, проф. др Марко Милош, који је службено био одсутан, а његову поруку студентима су пренели чланови Деканског колегијума.

Младим академцима су се обратили проф. др Миодраг Спалевић, шеф Катедре за математику   и проф. др Зоран Трифковић, шеф Катедре за физику и електротехнику који су студенте упознали са предметним наставницима, као и планом и програмом наставе из физике и математике.

Пожелевши бруцошима срећан почетак школске године, шеф Службе за студентске послове Машинског факултета,  др Драгољуб Бекрић је рекао да су врата те службе студентима увек отворена. Упутио им је и пар корисних савета у вези са е-Студентским сервисом, који ће им, како је навео, у великој мери олакшати комуникацију са студентском службом.

„Уверен сам да ћемо се за три године поново срести у Свечаној сали факултета на свечаној додели диплома инжењера машинства, јер сигуран сам да имате искрену жељу и љубав према науци, која ће вас, уз нашу подршку,  довести до циља да у року завршите основне академске студије“, поручио је др Бекрић.

Подршка старијих колега

„Машински факултет је прави избор који вам пружа низ могућности, не само да остварите своја интересовања, него и да добијете знања од најеминентнијих професора у Србији и да та знања касније, након дипломирања, искристите и на најбољи начин градите успешну професионалну каријеру“, поручио је младим колегама Никола Јокић, студент продекан и председник Савеза студената Машинског факултета.

Поред наставног процеса, додао је, на факултету  постоји и низ ваннаставних активности, које у великој мери доприносе квалитету студенског живота на факултету. „Поред Конгреса студената технике, Центра за сарадњу с привредом, редовних културно-историјских предавања у органзацији Студентског парламента и Савеза студената Машинског факултета, на факултету постоји и пет студентских тимова који раде на различитим иновативним пројектима у области електричних возила, енергетски ефикасних пловила, беспилотних летелица, роботике и биомедицинског инжењерства“, нагласио је Јокић.

Представљајући студентске пројекте, председник Студентског парламента Машинског факултета, Алекса Остојић је посебно издвојио пројекат „Судент ментор“ осмишљен као подршка студентима прве године да се што боље прилагоде на новом начину учења и живота.

„Поред овог пројекта, организујемо и бесплатне курсеве страних језика, који се реализују у сарадњи са Студентским парламентом Филолошког факлтета у Београду, а посебно смо поносни на трибину „Разговори о вери“, коју смо покренули заједно са Студентским парламентом Православног богословског факултета, као и на хуманитарну акцију прикупљања новогодишњих пакектића за децу без родитељског стара, децу ометену у развоју и малишане с Косова и Метохије“, рекао је између осталог Алекса Остојић.

Свечаном пријему нове генерације студента присуствовали су и проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за научно-истраживачки рад, проф. др Маја Тодоровић, продекан за међународну сарадњу и докторске студије, секретар Машинског факулета Весна Симић, наставници и сарадници са предмета који се изучавају на првој години студија.

После свечаности, чланови Студентског парламента Машинског факултета су младим колегама уручили индексе и пратећу документацију, а у знак добродошлице колегинице су добиле и цвет.

За студенте прве године припремљен је и Водич кроз студије са шемом обавезних предмета и свим другим битним информацијама, планер активности, распоред часова,а добили су и студентску ИД картицу којом је обезбеђено осигурање за случај незгоде  у земљи и у иностранству.

Почетак студија – ново поглављe у животу: Шта кажу бруцоши!

Почетак студија означава и почетак новог поглавља у животима младих људи, а утисци које понесу првог дана на факултету пратиће их до краја школовања…

Драгана Младеновић долази из Чачка где је завршила Машинско-саобраћајну школу и Машински факултет је за њу био логичан избор.  „Уписала сам студијски програм Информационе технологије у машинству зато што ме нове технологије и програмирање веома занимају и себе видим као инжењера или менаџера у некој од компанија у тој области“, истакла је наша млада саговорница.

Љубав према машинству и информационим технологијама довео је на Машински факултет и Невену Шулубурић, доскорашњу ученицу Треће београдске гимназије. „ИТ у машинству отвара многе могућности на професионалном плану. С друге стране, као љубитељ аутомобилизма, мислим да је овај факултет идеалан спој машинства и информационих технологија које се све више примењују у аутомобилској индустрији. Из тог разлога бих желела да постанем и члан Формула студент тима „Друмска стрела“ који представља добру прилику за студенте да открију тај свет“, нагласила је Невена.

Никола Шутић долази из Горњег Милановца, где је завршио Гимназију „Таковски устанак“. „За студије машинства сам се определио јер ме занимају информационе технологије и њихова примена, а Машински факултет нуди низ перспективних усмерења где се изучавају нове технологије“, рекао је наш саговорник.

Утиске о првом сусрету са факултетом са нама су подели и студенти који су уписали студијски програм Машинско инжењерство.

„За студије класичног машинског сам се определила јер Машински факултет студентима нуди квалитетна знања и перспективну будућност“, истакла је Ива Пешић, која је донедавно била ђак Шесте београдске гимназије. Пријатно је изненађена организацијом наставе и ваннаставних активности. „Организацијом уводних предавања и подршком кроз пројекат „Студент ментор“, факулет се заиста потрудио да нам обезбеди лакши почетак студија и једноставније похађање наставе“, истакла је Ива.

Из Шесте београдске гимназије долази и Михаило Ковачевић који је такође уписао студијски програм Машинско инжењерство. Веома га интересују техничке науке, посебно ваздухопловно инжењерство и зато је Машински факултет био његов први и једини избор.  „Чуо сам да Машински факултет има тим „Беоавиа“ који је освојио бројне награде на међународним такмичењима. Желео бих да се и ја прикључим тиму и учествујем у пројектима на којима раде“, рекао је Михаило.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.