Други дан пријемног: Тест полагали будући инжењери машинства

Другог дана пријемног испита за упис у прву годину ОАС на Машинском факултету, тест из математике полагали су кандидати који су конкурисали на студијски програм Машинско инжењерство. За једно од укупно 620 предвиђених места (520 финансираних из буџета РС и 100 самофинансирајућих) надметало се 945 будућих бруцоша.

Због великог броја кандидата, пријемни испит је организован у 25 просторија на факултету, а о томе да све протекне у најбољем реду и у интересу будућих студената, бринуло је више од 100 наставника, асистената и доктораната Машинског факултета.

Мада је пре испита међу кандидатима било позитивне треме, већина је сагласна да задаци на тесту нису били много тешки и да је свако, ко се за пријемни припремао по Збрици задатака Машинског факултета, могао без проблема да реши задатке.  Док чекају да буду објављени прелиминарни резултати, са некима од њих разговарамо о мотивима који су их определили да упишу студије машинства.

Mарија Спасеновски, матуранткиња Девете београдске гимназије, каже да није необично што се определила за машинство, јер је и њен тата завршио Машински факултет. „ Он ми је пренео добра искуства о Машинском факултету, а чула сам и из других извора да је то изузетно перспективан факултет и да су машински инжењери данас веома тражени“, истиче наша млада саговорница.

Немања Антељ  и  Вукашин Гаровић, доскорашњи ученици Гимназије  „Вук Караџић“ из Трстеника, очекују добре резултате пријемног испита. За пријемни су се припремали на основу Збирке задатака Машинског факулета, што им је, како наводе, у великој мери помогло да добро ураде тест.

Немањи је Машински факултет прва жеља, а ка машинству га је усмерило на првом месту искуство родитеља који су и сами машински инжењери. Вукашин се за машинство заинтересовао још у основној школи. Као једну од предности студија машинства наводи велики број усмерења на мастер студијама, а највише му се допада то што ће моћи да се бави примењеном математиком физиком.

Ана Тодоровић, матуранткиња Седме београдске гимназије је веома задовољна организацијом пријемног испита. „Тип задатака је идентичан онима из Збирке, а задаци су били лепо распоређени и по областима и по тежини“, каже Ана, којој је Машински факулет прва жеља. „Машинство је интересантно. Факултет има много различитих смерова на које могу да се усмерим већ на трећој години студија. То ми даје довољно времена за одлуку којом облашћу желим да се бавим“, истиче наша саговорница.

Дан раније, пријемни испит су полагали и кандидати који су се определили за студијски програм Информационе технологије у машинству. На овом програму биће уписано укупно 60 студената, 20 на терет буџета РС и 40 самофинансирајућих. У трци за индекс Машинског факултета на овом студијском програму учествовало је 159 будућих бруцоша.

(Извор: Машински факулет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.