Меморандум о разумевању Универзитета у Београду и Универзитета у Техерану

Вишечлана делегација Универзитета у Београду, коју је предводио ректор проф. др Владан Ђокић, боравила је  у вишедневној посети Ирану, на позив Универзитета у Техерану. Поред ректора Ђокића,  у  делегацији Београдског универзитета били  су и декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић,  декан Саобраћајног факултета, проф. др Небојша Бојовић, декан Правног факултета, проф. др Зоран Мирковић и декан Факултета безбедности, проф. др Владимир Цветковић.

Чланове наше делегације угостио је проф. др Сејед Мохамед Могими, председник Универзитета у Техерану,  а током срдачног и пријатељског разговора потписан је и Меморандум о разумевању између Универзитета у Техерану и Универзитета у Београду. Документ су потписали проф. др Сејед Мохамед Могими и проф. др Владан Ђокић, а потписивању је присуствовао и и амбасадор Републике Србије у Ирану Драган Тодоровић.

Проф. Ђокић  оценио је посету као „велико искуство за један од најзначајнијих универзитета југоисточне Европе“. „Овај Меморандум о разумевању није само однос између два универзитета, већ и основа за сарадњу у политичким, економским и другим областима. Надам се да ћемо имати акциони план за спровођење одредби овог меморандума и да ћемо моћи да сарађујемо у области размене професора и студената и заједничких истраживачких пројеката“, истакао је проф. Ђокић напомињући да Универзитет у Београду има сарадњу и са престижним европским и универзитетима у Кини, Јапану и Јужној Кореји.

„Универзитет у Техерану има више од 700 меморандума о сарадњи са престижним универзитетима, а са београдским је посебно заинтересован за сарадњу у области студирања, спровођења интердисциплинарних истраживања и размену професора и студената. Универзитет у Београду је један од приоритета Ирана у области научне дипломатије“, истакао је проф. Могими. С тим у вези, поздравио је је оснивање катедре за персијски језик на Универзитету у Београду и најавио спремност Универзитета у Техерану да формира катедру за српски језик.

Осврнувши се на активности 120 катедри, око 40 факултета, 2.100 наставника и више од 55.000 студената основних, дипломских и докторских студија на Универзитету у Техерану, проф. Могими је изразио наду да би развој научних односа могао да створи јаче везе између две земље.

Током посете Ирану, чланови делегације Универзитета у Београду посетили су и Универзитет у Исфахану. Овај универзитет има 14 факултета, више од 15.000 студената и у својој 75 година дугој историји изузетне академске успехе. Делегацију нашег универзитета срдачно је поздравио председник Универзитета проф. др Хосеин Хартиж, са сарадницима, и изразио жељу за што интензивнијом сарадњом у будућности.

Исфахан је трећи по величини град у Ирану, са скоро два милиона становника, чувен као један од највећих урбаних центара на свету у средњем веку, откада датира изузетно архитектонско и историјско наслеђе.

(Извор: Универзитет у Београду)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.