Савиндан на Машинском факултету: Уручена награда за најбољу књигу у 2021. години 

Годишња награда Машинског факултета за најбољу књигу у  2021. години, свечано је уручена ауторима, проф. др Дејану Радојичићу, проф. др Милораду Мотоку, ванр. проф. Николи Момчиловићу и доц. др Александру Симићу са Катедре за бродоградњу за књигу  „Design of Contemporary Inland Waterway Vessels : the Case of the Danube River“ у издању немачког „Спрингера“. Признање је додељено и њиховом колеги, др Бенџамину Фридхофу са Института за бродску технологију и транспортне системе из Дуизбруга, који је, такође, један од аутора.

Поводом обележавања Дана Св. Саве, Машински факултет сваке године традиционално додељује награду за најбољу књигу у протеклој календарској години наслову у издању самог факултета или неке друге издавачке куће у земљи и иностранству.

На пригодној свечаности која је одржана у част нашег првог архиепископа, просветитеља, творца законодавства и зачетника српске средњовековне књижевности,  признања ауторима је уручио декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић.

„Свети Сава је свакако најзначајнија личност у српској историји, а наша црква је, без обзира да ли је неко верник или није, најаче кохезионо ткиво српског народа.  Зато треба да наставимо да негујемо традицију и Дан Св. Саве обележавамо на једини прави начин – доделом награде за најбољу књигу“, поручио је декан Машинског факултета.

Честитајући награђеним ауторима, он је подсетио да је избор за најбољу књигу покренут 2002. године на иницијативу тадашњег декана, проф. др Милоша Недељковића.

„Ово је 20-та, јубиларна награда по реду, а предност награђене књиге је у томе што је издавач немачки „Спрингер“ и доприноси међународној афирмацији Машинског факултета. С друге стране, признање је веома важно и за саме ауторе, јер долази од њихових колега. Уверен сам да су сви досадашњи добитници веома поносни на ову награду“, рекао је проф. Поповић.

Напомињући да ће Машински факултет наставити да негује издаваштво он је честитао и ауторима свих других 36 наслова који су се ове године нашли у конкуренцији за избор најбоље књиге.

У име добитника награде, скупу су се обратили проф. др Дејан Радојчић и проф. др Милоарад Моток. Они су изразили задовољство што је њихова књига изабрана као најбољи наслов у претходној години и захвалили колегама на подршци.

Према речима самих аутора, књига  је резултат дугогодишњег истраживачког рада чланова Катедре за бродогорадњу и представља збирку релевантних радова у области  пројектовања речних бродова. Намењена је широкој читалачкој публици, укључујући и студенте и дипломиране инжењере који би желели да се упознају са специфичностима речних бродова. С обзиром да садржи и смернице за пројектовање, књига представља својеврсни приручник и значајну допуну постојећој стручној литератури у области бродоградње.

Добитницима награде честитке је упутила и проф. др Милица Мојовић, редовни професор у пензији, која више од шест деценија за Савиндан припрема славско жито и на тај начин чува традицију школске славе на Машинском факултету.  Због актуелне епидемиолошке ситуације, професорка Мојовић, није присуствовала овогодишњој свечаности, али је то није спечило да припреми жито и колегама пожели много успеха у будућем раду.

О награђеној књизи недавно смо разговарали са проф. др Дејаном Радојчићем, који је потписан као први аутор, а текст интервјуа можете да прочитате ОВДЕ. 

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.