Машински факултет и компанија Ендава потписали Споразум о сарадњи

Машински факултет у Београду и ИТ компанија „Ендава“ потписали су Споразум о пословно-техничкој сарадњи у области образовања и усавршавања младих инжењерских кадрова у домену информационих технологија. Тим поводом на Машинском факултету је уприличено свечано уручење овог документа, који ће омогућити реализовање заједничких образовних програма, извођење предавања, радионица, обука и стручне праксе.

 

Декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић и руководилац сектора компаније Ендава за софтверско тестирање за Србију, господин Зоран Лабовић су разменили потписане примерке споразума  и на тај начин озваничили почетак сарадње. Први корак у тој сарадњи је курс „Увод у тестирање софтвера” који ће се реализовати у летњем семестру и биће доступан студентима завршних година основних студија.

„Последњих неколико година, Машински факултет је свој образовни и научни рад усмерио ка информационим технологијама. Готово све катедре се баве неком врстом ИТ-а. На мастер академским студијама, поред модула Машинство и информационе технологије, уведен је и студијски програм Индустрија 4.0 који се изводи у сарадњи с Математичким факултетом,  а на основним академским студијама акредитован је студијски програм ИТ у машинству. Информационе технологије су глобални тренд и свесни смо да без тих вештина тешко можемо да се развијамо и даље напредујемо. Због тога је сарадња с компанијама, као што Ендава, веома важна за Машински факултет“, истакао је, проф. Поповић.

Господин Лабовић је подсетио да сарадња компаније Ендава и Машинског факултета постоји годинама уназад кроз предавања и стручне праксе. „Прошле године Ендава се у Мастер 4.0 програм и за студенте  организовала курс „Увод у тестирања софтвера” који им је омогућио стицање додатних знања из ове области и усмерење ка ИТ индустрији. Исти курс од ове године биће доступан студентима завршних година основних студија. Програм ће реализовати Ендавини стручњаци који ће младим академцима поделити теоријска и практична знања из области тестирања софтвера и на тај начин им омогућити да буду конкуретнији на ИТ тржишту. Најбољим студентима компанија ће понудити праксу уз могућност сталног запослења“, рекао је Зоран Лабовић.

Након уручења споразума, представници Ендаве су студентима Машинског факултета одржали први јавни час и упознали их са организацијом и радом компаније.

 

 

Др Саша Марковић, руководилац развоја и испоруке софтвера (Delivery Manager) и бивши доцент Машинског факултета се посебно осврнуо на видове будуће сарадње, која поред курсева и предавања подразумева и плаћену стручну праксу за студенте. Тест консултант и бивши студент Машинског факултета Бошко Николић говорио је о свом развојном путу у ИТ индустрији, као и основама тестирања софтвера, што ће бити и главна тема курса који је најављен за летњи семестар.

Компанија Ендава је у Србији присутна од 2015. године. Осим канцеларије у Београду има канцеларије и у Новом Саду, Крагујевцу и Чачку. У свим градовима у којима послује, компанија  има добру сарадњу са факултетима. Само у протеклој академској години кроз Ендавине курсеве и предавања прошло је више од  200 студената техничких факултета. Компанија тренутно сарађује са чак 10 институција високог образовања у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Чачку и на тај начин активно учествује у образовању ИТ стручњака у Србији.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.