Тим Беоавиа: Нови пројекти премијерно на сајму „Партнер 2021“ у Београду и сајму „AIRTEC“ у Минхену

„Феникс“, беспилотна летелица која транспортује кесе за трансфузију крви и „Пупин К12“, ракета на чврсто гориво, која носи терет на три километара висине, – нови су пројекти Студенског тима „Беоавиа“ које ће премијерно представити на 10. Међународном сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2021“ , од 11. до 14. октобра, на Београдском сајму. Крајем месеца, Беоавиа ће учествовати и на сајму „AIRTEC“, који се од 26. до 28. октобра, одржава у Минхену.

Летелица „Феникс“ је израђена 96% од композитног материјала, а њен основни задатак је да пренесе кесе за трансфузију крви на неприступачне терене. Феникс је летелица на електрични погон, размаха крила од 2,5 метра и максималне масе у полетању 12 килограма. С овом летелицом, Беоавиа ће учествовати на предстојећем такмичењу „Air Cargo Challenge 2022“ у Немачкој.

Moдел летелице „Феникс“

„Пупин К12“ је ракета коју покреће чврсто ракетно горово, а циљ је да са собом понесе користан терет тежине четири килограма и да, без пробијања звучног зида, досегне висину од три хиљаде метара, а потом да се уз помоћ падобрана безбедно приземљи заједно с теретом.

Овај пројекат је био улазница за предстојеће такмичење „ЕURОС“, под покровитељством португалске свемирске агенције, а уједно и припрема за израду ракете „Пупин К12 2.0“, која ће имати долет 6000 метара и  с којом ће Беоавиа учествовати на том такмичењу.

Модел ракете „Пупин К12“

Ракета „Пупин К12“,  која ће бити изложена на Београдском сајму је прва ракета са погоном на чврсто ракетно гориво коју су израдили ови млади ентузијасти. Њена висина је три метра, укупна тежина 35 кг, док гориво за погон тежи 3,7 кг.

Ови млади заљубљеници у ваздухопловство, већ четири године успешно представљају Машински факултет и Универзитет у Београду на престижним међународним такмичењима. О томе најбоље говори високо треће место за пројекат ракете „Аурора 2“на овогодишњем надметању „Airbus Sloshing Rocket Competition 2021“ , као и треће место на прошлогодишњем такмичењу „New Flying Competition 2020“, где су представили своју  ВТОЛ летелицу „Оса“.

Студентски тим „Беоавиа“ осован је 2017. године на иницијативу студената са Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Тренутно броји око 60 чланова, студената различитих факултета, међу којима су и Електротехнички, Технолошко-металуршки  и Природно-математички.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.