Tim Beoavia: Novi projekti premijerno na sajmu „Partner 2021“ u Beogradu i sajmu „AIRTEC“ u Minhenu

„Feniks“, bespilotna letelica koja transportuje kese za transfuziju krvi i „Pupin K12“, raketa na čvrsto gorivo, koja nosi teret na tri kilometara visine, – novi su projekti Studenskog tima „Beoavia“ koje će premijerno predstaviti na 10. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“ , od 11. do 14. oktobra, na Beogradskom sajmu. Krajem meseca, Beoavia će učestvovati i na sajmu „AIRTEC“, koji se od 26. do 28. oktobra, održava u Minhenu.

Letelica „Feniks“ je izrađena 96% od kompozitnog materijala, a njen osnovni zadatak je da prenese kese za transfuziju krvi na nepristupačne terene. Feniks je letelica na električni pogon, razmaha krila od 2,5 metra i maksimalne mase u poletanju 12 kilograma. S ovom letelicom, Beoavia će učestvovati na predstojećem takmičenju „Air Cargo Challenge 2022“ u Nemačkoj.

Model letelice „Feniks“

„Pupin K12“ je raketa koju pokreće čvrsto raketno gorovo, a cilj je da sa sobom ponese koristan teret težine četiri kilograma i da, bez probijanja zvučnog zida, dosegne visinu od tri hiljade metara, a potom da se uz pomoć padobrana bezbedno prizemlji zajedno s teretom.

Ovaj projekat je bio ulaznica za predstojeće takmičenje „EUROS“, pod pokroviteljstvom portugalske svemirske agencije, a ujedno i priprema za izradu rakete „Pupin K12 2.0“, koja će imati dolet 6000 metara i  s kojom će Beoavia učestvovati na tom takmičenju.

Model rakete „Pupin K12“

Raketa „Pupin K12“,  koja će biti izložena na Beogradskom sajmu je prva raketa sa pogonom na čvrsto raketno gorivo koju su izradili ovi mladi entuzijasti. Njena visina je tri metra, ukupna težina 35 kg, dok gorivo za pogon teži 3,7 kg.

Ovi mladi zaljubljenici u vazduhoplovstvo, već četiri godine uspešno predstavljaju Mašinski fakultet i Univerzitet u Beogradu na prestižnim međunarodnim takmičenjima. O tome najbolje govori visoko treće mesto za projekat rakete „Aurora 2“na ovogodišnjem nadmetanju „Airbus Sloshing Rocket Competition 2021“ , kao i treće mesto na prošlogodišnjem takmičenju „New Flying Competition 2020“, gde su predstavili svoju  VTOL letelicu „Osa“.

Studentski tim „Beoavia“ osovan je 2017. godine na inicijativu studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Trenutno broji oko 60 članova, studenata različitih fakulteta, među kojima su i Elektrotehnički, Tehnološko-metalurški  i Prirodno-matematički.

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.