Научни портал РТС: проф. др Мирјана Мисита о значају и потенцијалима Индустрије 4.0

Индустрија 4.0, и дигитализација су кључне речи 21. века на глобалном нивоу и један од највећих изазова, пре свега, за земље у развоју, које теже да убрзано унапреде своје економије и сустигну развијене земље.

Као напредни модел аутоматизације индустрије, заснован на интеграцији ИКТ и дигитализацији свих сегмената пословања, Индустрирја 4.0 много тога  мења, не само у производњи, него и на тржишту рада. Другим речима, технолошки напредак захтева од људи нове врсте знања и вештина.

Машински факултет у Београду је међу првима препознао значај концепта Индустрија 4.0 и од јануара 2020. године школује мастер инжењере за индустрију будћности. Реч је о новом мастер студијском програму „Индустрија 4.0“, који се изводи заједно са Математичким факултетом Универзитета у Београду, у просторијама Машинског факултета.

О интересовању студената за овај студијски програм, али и о значају Индустрије 4.0 за привредни и економски развој наше земље, за емисију „Научни портал“ на другом програму РТС-а, говорила је проф. др Мирјана Мисита са Катедре за индустријско инжењерство Машинског факултета.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.