„Drumska strela“ predstavila projekte vozila za sezonu 2021

Formula student tim „Drumska strela“ predstavio je projekte trkačkih vozila za sezonu 2021. Reč je o vozilu klase Formula student na električni pogon, prvom u istoriji tima i devetom po redu bolidu sa klasičnim SUS motorom, s kojima će nastupiti na četiri Formula student takmičenja – u Italiji, Mađarskoj, Austriji i regionalnom takmičenju u Hrvatskoj.

Prezentaciji na Mašinskom fakultetu prisustvovali su predstavnici kompanije ZF Srbija, koja je i generalni sponzor prvog i najuspešnijeg Formula student tima u Srbiji. Oni su visoko ocenili inženjersko znanje, motivaciju i entuzijazam članova „Drumske Strele“, koji već deset godina projektuju i izrađuju trkačka vozila za Formula student takmičenja širom Evrope. Posebno su istakli kreativnost i inovativnost studenata u projektovanju i izradi vozila na električni pogon, što je, kako su naveli, jedan od velikih izazova i u savremenoj automobilskoj industriji.

„Sve što smo danas imali priliku  da vidimo je fenomenalno“, rekao je gospodin Milan Grujić, nekadašnji student i diplomac Mašinskog fakulteta, a sada jedan od direktora kompanije ZF Srbija.  On je ocenio da je rad na projektima, kao što je „Drumska strela“, veoma bitan za studente, jer značajno doprinosi sticanju novih znanja i profesionalnom razvoju budućih inženjera.

Kompanija ZF Srbija i Mašinski fakulet uspešno sarađujy od juna 2019. godine kada je ta kompanija zvanično započela poslovanje u Srbiji. Od početka su podržavali Formula student tim „Drumska strela“, a sadašnje generalno sponzorstvo predstavlja logičan nastavak te saradnje.

„S obzirom da je naša investicija u Pančevu fokusirana na razvoj elektro vozila, to je dobra prilika za sve nas, posebno za studente Mašinskog fakulteta da prepoznaju transformaciju koja se dešava u automobilskoj industriji i učestvuju u razvoju najnovijih tehnologija i svega što u suštini predstavlja budućnost“, istakao je gospodin Grujić.

Uspešnoj saradnji u velikoj meri su doprineli kvalitet studija i istraživanja na Mašinskom fakultetu, kao i fleksibilan pristup obrazovanju i obuci budućih inženjera, koji prati aktuelne tehnološke trendove i studijske programe prilagođava zahtevima tržišta. Konkretan rezultat te saradnje je nekoliko predmeta na master akademskim studijama koji su kreirani upravo prema sugestijama ZF-a.

„Veoma mi je drago da imamo priliku da kroz različite nastavne sadržaje integrišemo e-mobilnost na unverzitet i na taj način omogućimo studentima obrazovanje u toj oblasti, kao i potencijalnu priliku da svoju profesionalnu karijeru grade u ZF-u, rekao je gospodin Mihael Štauh, takođe jedan od direktora u toj nemačkoj kompaniji.

Govoreći o značaju obrazovanja inženjera u oblasti e-mobilnosti on ukazao na važnost podrške fakulteta i univerziteta studentskim projektima u ovom domenu, jer će ih to, kako je naveo, dodatno osposobiti za tražište rada u budućnosti.

Ocenjujući projekte „Drumske strele“ izuzetnim, on je izrazio je zadovoljstvo što je kompanija ZF imala priliku da stručnim savetima i iskustvima, kao i kroz izradu konkretnih delova, podrži studente da svoju ideju o vozilu na električni pogon uspešno realizuju.

Bogdan Čarapić, vođa tima „Drumska strela“ gostima je predstavio projekat novog vozila sa SUS motorom.  „Da bi poboljšali performanse vozila, primenili smo niz inovatnivnih konstruktorskih i tehnoloških rešenja“, rekao je on.

Kada je reč o šasiji i oslanjanju, ne samo da je izmenjen kočni disk, nego je promenjena i kinematika pedale kočnice, a skraćen je i hod pedale gasa. Na pogonu su urađene izmene na izduvnom podsistemu i sistemu za hlađenje motora. Optimizovan je i ceo aeropaket.

„Oko 90% projekta je završeno. Trenutno privodimo kraju testiranje svih podsistema, kao i celog sistema vozila. To je jedna od najzahtevnijih stvari u ovakvom razvojnom projektu, jer sve komponente treba sklopiti u jednu celinu i napraviti sinergiju između njih“, naglasio je Bogdan Čarapić, inače student master studja MF na modulu Industrijsko inženjerstvo.

Veliki izazov za mlad i ambiciozan tim bio je projekat vozila na električni pogon za koje su razvili unikatne litijum-polimerske baterije. To teorijski omogućava da vozilo dostigne brzinu od 100 km na sat za 2,5 sekunde.

„Kada je reč o elektro formuli akcenat je na beskompromisnoj pouzdanosti i bezbednosti vozila. S tim u vezi, primenili smo niz sofisticiranih i inovativnih rešenja, a glavna inovacija je monokok šasija izrađena od karbonskih vlakana, koja će u velikoj meri doprineti poboljšanju arodinamičkih i dinamičkih performansi elektro vozila“, rekao je Dušan Šoškić, student osnovnih akademskih studija na MF i vođa E-projekta.

Dinamiku elektro formule dodatno poboljšava i pogon na sva četiri točka, što omogućava nezavisno upravljanje svakim točkom ponaosob.

Ovi mladi ljudi samostalno su isprojektovali i celokupnu elektroniku, uključujući sistem za nadzor baterije (bms), kontrolnu jedinicu motora (ecu), kontrolnu jedinicu za niskonaponske aktuatore, telemetriju i zaštitni sistem, o čemu je govorila Marta Avramović, student softverskog inženjerstva na ETF-u i koordinator podtima za softver i elektroniku.

Drumska Strela svoj razvojni put gradi kroz ambiciozne, talentovane studente koji neprestano rade na unapređenju sistema, usavršavanjem postojećih ili pronalaženjem inovativnih rešenja, bilo da je u pitanju vozilo ili organizacija. Budućnost tima je u podstreku ovih inovacija, i uspešnom rukovođenju projektom koje treba da obezbedi što bolje uslove za rad i napredak studenata, kao i realizaciju njihovih ideja.

Prezentaciji projekata „Drumske strele“ prisustvovali su i prof. dr Radivoje Mitrović, aktuelni dekan Mašinskog fakulteta,  prof. dr Vladimir Popović, novoizabrani dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Marko Miloš, mentor tima, gospodin Petar Petrović, menadžer Sektora za ljudske resurse u kompaniji ZF Srbija… Pored njih, skupu su prisustvovali i aktuelni članovi Drumske strele – Luka Nikolić, koordinator podtima za marketing i  Dušan Opsenica, koordinator za šasiju i oslanjanje, kao i alumni tima Miljana Stojanović i Nikola Stefanović.

(Izvor: Mašinski fakultet, Ivana Subašić)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.