Студенти МФ у дипломатској образовној мисији

Савремено образовање подразумева значајну укљученост студената и факултета у међународне образовне токове, пројекте и активности. Међу младим академцима најпопуларнији су програми студентске размене који пружају могућност едукације и усавршвања на страним универзитетима, размену знања и искустава, упознавање других култура, језика и слично. На жалост, због пандемије Covid-19, ови програми су претходних годину дана били обустављени, а и сада се одвијају уз одређена ограничења…

Све то је подстакло представнике Савеза студената Машинског факултета (ССМФ) да успоставе ближу сарадњу с дипломатским представништвима страних земаља у Србији и на тај начин колегама омогуће да се ближе упознају с условима студирања и програмима стипендирања у  тим државама.

Први у низу разговора одржан је с представницима Културног центра при Руском дому у Београду.

Алекса Остојић, председник Студентског парламента и Миа Брзаковић, представница Савеза студента МФ задужена за међународну сарадњу упознали су саговорнике с радом и програмима ССМФ. Посебно су указали на пројекат „Студенти студентима“ који се реализује у сарадњи са Студентским парламентом Филолошког факултета Универзитета у Београду. У оквиру овог пројекта се организују бесплатни курсеви руског језика које изводе студенти завршних година Филолошког факултета. С обзиром да међу студентима Машинског факултета расте интересовање за учење овог језика, представници ССМФ су саговорницима представили идеју о проширивању овог образовног пројекта и на Руски дом.

Домаћини су изразили задовољство што међу студентима Машинског факултета постоји интересовање за Русију, њену културу, језик, образовање и што желе да учествују у програмима размене с том земљом. С тим у вези, они су представили посебан програм Министарства просвете и науке Руске федерације који странцима пружа могућност бесплатног образовања на руским универзитетима. Координатор тог програма у Србији је управо Руски дом и захваљујући том програму бројни студенти из наше земље су наставили школовање у Руској федерацији, а међу њима и студенти Машинског факултета.

На састанкује било речи и о пројекту „Нова генерација“ који је великом броју младих из Србије омогућио да боље упознају Русију, представе своје пројекте и иницијативе и успоставе контакт са представницима омладинских организација из целог света. Учесници састанка дефинисали су и будуће правце сарадње, којом ће бити обухваћен и информативни рад.

Током посете Турској амбасади у Београду, представници Студентског парламента и Савеза студената Машинског факултета разговарали су са господином Мехметом Јулмазатом, саветником за едукацију. На састанку је било речи о могућностима за наставак студија и реализацију праксе на универзитетима у Турској за студенте који су заинтересовани да се усавршавају у тој земљи.

Иницијативу ССМФ поздравили су и представници Украјинске амбасаде. Током разговора са Дарином Хариб било је речи о украјнској култури, филмској и музичкој уметности, могућностима за учење језика, као и програмима стипендирања иностраних студената који одлуче да школовање наставе у Украјини.

Студенти Машинског факултета срдачно су дочекани и у Амбасади Аустрије у Београду, где их је примио господин директор Аустријског културног форума, Адријан Фајкс, с којим су разговарали о моделима сарадње и заједничким пројектима  у наредном периоду.

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.