Студенти МФ у посети предузећима АД ИНСА и Polymers Group

Студенти Машинског факултета у Београду који слушају предмете Стручна пракса Б и М ИИЕ на Катедри за Индустријско инжењерство недавно су боравили у стручној посети предузећима ИНСА АД и Polymers Group d.o.o .

За будуће инжењере то је била прилика да своја знања, стечена на предавањима и вежбама, употпуне и праксом, односно, упознају се са производним програмима, системима менаџмента и процесима у организационим јединицама производње и одржавања обе компаније. Оно што је посебно важно, могли су да  сагледају ширину опсега индустријског инжењерства као дисциплине.

Добородошлицу у компанију ИНСА, студентима је пожелела Светлана Милановић, представник руководства за квалитет, која их је упознала са радом предузећа. Током посете млади академци су имали прилику да обиђу производни погон и савремено опремљену акредитовану лабораторију – контролно тело типа Ц, којом руководи управо госпођа Милановић. На тај начин могли су у пракси да сагледају све аспекте управљања производњом и организације савременог предузећа са великом традицијом и великим бројем запослених, као и да поставе питања о свему што их је интересовало.

Предузеће АД ”Инса”, основано је пре више од 70 година, а данас је пример успешне приватизације са више од 1400 акционара. ИНСА АД је позната по флексибилности технолошких система, висококвалификованом кадру и диверзификованом производном програму који обухвата компонененте за војну индустрију, водомере, различите врсте калориметара, комерцијалне и индустријске системе гасомера, уређаје за даљинско очитавање, сатове, инструменте и прибор за моторна возила, као и медицински програм.

Стручну посету компанији Polymers Group d.o.o организовао је и водио индустријски инжењер Душан Ускоковић, власник и директор, који је студентима у знак добродошлице уручио симболичне поклоне. Током обиласка предузећа, господин Уксоковић је радо одговарао на студентска питања, између осталог, како покренути и развити сопствену иновативну производну компанију, како изгледа успех у Србији и како постићи успех и у земљи и ширем региону. Посета овој компанији оставила је дубок утисак на младе академце, који су били изузетно задовољни и мотивисани.

Polymers Group је породична компанија основана 1998. године у Београду.  Први су остварили сарадњу са компанијом General Electric Plastics на овим просторима и увели  на тржиште Србије поликарбонатне лексан и екструдиране акрилне плоче. Данас су лидери на пољу развоја сопствених производа, у које спадају специјални алуминијумски профили, поликарбонатни профили као и остали материјал за правилну уградњу лексан плоча и један су од водећих произвођача и монтажера светлосних трака и купола са испуном од лексана или плексигласа, као и готових надстрешница и пластеника.

Катедра за индустријско инжењерство већ дуги низ година успешно сарађује са многобројним компанијама, а ове школске године, због пандемије, организовала је стручне посете предузећима ИНСА АД и Polymers Group д.о.о. Такође, у оквиру Стручне праксе М, једној студенткињи је обебеђена тромесечна, плаћена пракса у мултинационалној компанији  OMYA International AG, при сектору оперативног квалитета у швајцарском граду Егеркингену. Компанија OMYA има 175 производних локација у 50 земаља света,  броји 9000 запослених, а посебно је  позната по изванредној организационој култури, диверзификацији запослених. Добитник је сребрног признања за корпоративну друштвену одговорност (Corporate Social Responsibility 2020 by Ecovadis).

Да би студентима обезбедила што квалитетније и боље усавршавање, Катедра за индустријско инжењерство у наредном периоду планира да поменуте видове сарадње успостави са што већим бројем компанија. У плану је и организовање других активности са индустријским партнерима.

Више информација о стручним посетама на: https://www.facebook.com/iiemasinski/

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.