Машински факултет и компанија PR-DC заједно на развоју нове генерације летелица

На Машинском факултету потписан је споразум о сарадњи између Машинског факултета Универзитета у Београду и домаће иновативне компаније PR-DC. Споразумом је предвиђено заједничко деловање и наступање Машинског факултета и ове компаније на различитим пројектима, међународним конференцијама, истраживањима и друго. Документ су потписали декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић и директорка компаније PR-DC Тијана Петрашиновић Милета.

Компанија PR-DC се бави развојем беспилотних летелица и дронова и надају се да ће у будућности,  од сада и уз подршку Машинског факултета, своје производе извозити из Србије у све крајеве света. Реч је о компанији  у којој веома активно учествују две генерације породице Петрашиновић, сви инжењери машинства. Своје  прве научне кораке начинили су управо на Машинском факултету у Београду. „Неизмерно нам је задовољство што смо данас институционализовали партнерство са нашим матичним факултетом. Радујемо се што ћемо нашим искуством моћи да допринесемо бољој припреми будућих инжењера за све оно што их чека након студија“ рекли су из компаније.

Декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић је оценио да је успостављање сарадње са компанијом ПР-ДЦ добра прилика за студенте машинства да већ током студија, поред рада на типским пројектима, учествују и у развоју нове генерације производа.  „Машински факултет деценијама уназад студентима пружа врхунска теоријска и практична знања која се делимично стичу у лабораторијама факултета. Међутим, то није довољно. Успостављањем сарадње с компанијама, као што је ПР-ДЦ, желимо да студентима пружимо могућност да део практичних компетенција стичу и у реалном радном окружењу“, нагласио је проф. Митровић.

Потписивању споразума присуствовала је и Габријела Грујић, помоћник министра просвете за дуално и предузетничко образовање. „Брзина трансфера знања кључна за XXИ век, а најбољи начин за то је спајање теорије и праксе и омогућавање младим људима да буду иновативни. Ресорно министарво је на  време размишљало о законској регулативи која данас омогућава да млади у стимулативној средини развијају критичко и аналитичко мишљење и своју иновативност. Овај споразум је прави пример за то и надам се да ће их у будућности бити што више“ , рекла је Грујићева.

Бојана Крстић, руководилац службе за иновације Привредне коморе Србије истакла је да је повезивање науке и привреде сигуран пут ка јаснијој перспективи младих научника. С друге старне,  додала је,  и компаније ће имати вишеструку корист, јер ће млади иноватори бити припремљени за све изазове које тржиште модерних технологија носи. „Сви млади људи који се баве иновативном делатношћу имају нашу подршку и сјајна је ствар што су и факултети почели на овакав начин да учествују у стварању синергије измедју науке и привреде у Србији“, рекла је Крстић.

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.